Održana završna manifestacija "Spring alive" u Kaknju

U prostorijama Omladinskog centra Doma kulture Kakanj, održana je završna manifestacija u sklopu programa Spring Alive 2014 za područje Općine Kakanj. Mališani iz kakanjskih vrtića i osnovnih škola provjerili su svoje znanje o migratornim vrstama ptica, učili kako se prave i postavljaju kućice za ptice i učestvovali na slikarskom takmičenju. Prije završne manifestacije u Kaknju su organizovane tri radionice u osnovnim školama “15. april” Doboj i “Omer Mušić” Brežani i vrtiću “Pčelica” Kakanj, a voditelj radionica bila je Aida Haračić.

Program Spring Alive se već devet godina provodi u organizaciji BirdLife International – svjetske organizacije za zaštitu ptica, i partnerskih organizacija iz 50 evropskih, azijskih i afričkih zemalja. Cilj programa je edukacija djece i mladih o migratornim vrstama ptica i značaju zaštite njihovih staništa. U žiži interesovanja su lastavica, čiopa, kukavica, roda i pčelarica.

Ove godine program je realizovan u saradnji sa nevladinim organizacijama “Novi val” iz Blagaja, “Eko Leonardo” iz Priboja, “Lijepa naša” iz Čapljine i “Društvo za zaštitu i istraživanje biodiverziteta” iz Banje Luke. Koordinator projekta u ime Ornitološkog društva ”Naše ptice” iz Sarajeva je Nermina Sarajlić.
Glavni sponzor Spring Alivea je Fond Mitsubishi korporacije za Evropu i Afriku (MCFEA), a u Bosni i Hercegovini ove godine program je sufinansirala Općina Kakanj.

Možda vam se svidi

Comments are closed.