5.8 C
Kakanj
Četvrtak, 15 Aprila, 2021

Održana konferencija “Političke odluke i odgovornost: Od Sarajeva do Srebrenice”


Povodom Dana grada Sarajeva – 6. aprila, na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (UNSA) održana je konferencija “Političke odluke i odgovornost: Od Sarajeva do Srebrenice” koju su zajednički organizirali Fakultet političkih nauka UNSA i Memorijalni centar Srebrenica.
Kako je saopšteno sa Fakulteta političkih nauka na konferenciji se govorilo o projektu “Transkripti genocida”, koji je realizirao Memorijalni centar Srebrenica. Osim toga bilo je govora o “različitim aspektima pitanja kažnjivosti i odgovornosti lica koja su kroz rad tzv. Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini/Narodne skupštine Republike Srpske od 1991. do 1996. godine podržavala, zagovarala i učestvovala u donošenju političkih odluka koje su za svoju posljedicu, između ostalog, imale opsadu Sarajeva i genocid u Srebrenici”.
Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sead Turčalo rekao je da kada se govori o genocidu, govori se o apsolutnom zločinu.
Direktor Memorijalnog centra Srebrenica dr. Emir Suljagić pojasnio je koliko je ovaj projekat značajan jer je dotad nominalno javne dokumente učinio dostupnim i lako pretraživim svima.
Dr. Dževad Mahmutović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra u Srebrenici, pojasnio je da se u transkriptima nalaze značajne informacije o opsadi Sarajeva i događanjima u Sarajevu za vrijeme agresije.
“Prof.dr. Edina Bećirević, profesorica i istraživačica u oblasti istraživanja genocida, govorila je o aspektima poricanja genocida sa kojima se neprestano suočavamo u BiH i regionu. Pojasnila je da transkripti ukazuju na to da su izvršioci genocida bili svjesni međunarodne dimenzije genocida i moguće međunarodne intervencije, te su stoga nastojali promovisati narativ prema kojem su za stradanja u Sarajevu i genocid u Srebrenici odgovorne žrtve”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je dr. Hikmet Karčić, istraživač u oblasti istraživanja genocida, govorio o terminu “životni prostor” koji se spominje više puta u transkriptima. Kako se navodi on je pojasnio da su članovi tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH/Narodne skupštine RS bili veoma zainteresovani za natalitet i demografska kretanja. Osvrnuo se na terminologiju koja se koristi u transkriptima, kroz koju se, naveo je, uočava radikalizacija plana i genocidna namjera.
“Na konferenciji je zaključeno da Transkripti genocida predstavljaju veoma značajan resurs za interdisciplinarni pristup istraživanju genocida”, dodaje se u saopštenju.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO