Održana Konferencija o zbrinjavanju životinjskog otpada i uklanjanju postojećih odlagališta

0

Zenica je danas (petak) bila domaćin završnoj Konferenciji na kojoj su prezentirani Studija izvodljivosti zbrinjavanja otpada životinjskog porijekla i Program uklanjanja postojećih odlagališta, jama i grobalja za otpade životinjskog porijekla sa procjenom sredstava za područje Zeničko-dobojskog kantona.

Projekt koji je tokom prošle i ove godine realizirao Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), uz vlastita sredstva, sufinansiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša FBiH, te predstavlja prvi ovakav sveobuhvatan dokument na području cijele BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ova činjenica je značajnija kad se zna da je na području Zeničko-dobojskog kantona registrovano 25 posto stočnog fonda cijele države, a i dva najveća prerađivačka kapaciteta i bh. izvoznika se nalaze na području ovog kantona.

– Na projektu je radilo pet stručnjaka INZ-a. Stanje odlaganja otpada nije samo ekološki, nego i zdravstveni problem, a za sobom vuče i negativno odražavanje na turizam i druge oblasti života, istakla je Adela Beriša Fazlagić, projekt menadžer i stručni saradnik za projekte u INZ-u.

Ovi strateško – akcioni dokumenti, izrađeni su na osnovu stvarnih pokazatelja i podataka prikupljenih kroz obilaske općina/gradova i subjekata, u kojima je prikazano stvarno stanje o količinama, subjektima, divljim deponijama, trenutnim načinima odlaganja i primjerima dobre prakse, te su dati prijedlozi za rješavanje ovog velikog ekološkog, zdravstvenog, ekonomskog i turističkog problema.

Pored toga, Studijom su date preporuke o upravljanju i zbrinjavanju animalnog otpada na području ZDK u skladu sa međunarodnim preporukama i prioritetizaciji ovog problema u BiH kao i preporukama kantonalnih strateških dokumenata. Studija će prvi put stručnoj i široj javnosti biti predstavljena na pomenutoj konferenciji.

Iako je Studija izrađena za Zeničko – dobojski kanton, s obzirom na ozbiljnost i značaj problematike za sve općine, kantone i druge nivoe vlasti, njena metodologija, sadržaj i preporuke itekako su važne i primjenjive u drugim općinama, kantonima i nadležnim ministarstvima i institucijama.

Rusmir Goletić, dr.vet.med., stručni saradnik za veterinarsko javno zdravstvo i ekologiju, je istakao da je postoji visoka spremnost i želja za rješavanjem ovih problema u svih dvanaest općina ZDK.

Učesnici iz oba bh. entiteta

– Studija je željela da dadne startne odgovore, da ukaže da jame i grobnice trebaju biti izgrađene na pravilan način, barem kao privremeno rješenje, i to da budu neporopusni objekti, bez ocjeđivanja u podzemne vode, za što postoje tehnologije i načini, istakao je između ostalog Goletić.