Odroni i klizišta u Kraljevoj Sutjesci (FOTO)

Velike poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu nanijele su velike materijalne i infrastrukturne štete i Općini Kakanj. Samo su u Kraljevoj Sutjesci u posljednje vrijeme kao posljedica majskih poplava zabilježena dva odrona i klizište.

Ukupna procijenjena šteta na području Općine Kakanj nastala nakon majskih procijena, prema usvojenom elaboratu o procijeni šteta nastalih elementarnom, prirodnom nepogodom je preko 28 miliona KM. Ukupna procijenjena šteta u Kraljevoj Sutjesci na privatnim objektima, poljoprivrednom zemljištu i opremi iznosi oko 260.000 KM. Pored šteta nastalih na privatnim objektima, zabilježene su štete i na infrastrukturi, koje nisu riješene sve do danas.

[doptg id=75]

„Odroni su nastali prilikom poplava u petom mjesecu. Završava se deveti mjesec a još nije sanirano. Kantonalna direkcija za ceste u čijoj nadležnosti je regionalna cesta do Kraljeve Sutjeske. Prema nezvaničnim informacijama, odroni se nisu sanirali zbog dugovanja firmi koja radi na zimskom i ljetnom održavanju cesta. Oni nisu htjeli ulaziti u finansijsku dubiozu jer im Kanton nije isplatio. Mjesna zajednica i Općina Kakanj su intervenirali prema Kantonalnoj direkciji za ceste radi sanacije. Kad možemo očekivati to još ne znamo.“ – kazao je Slaven Katičić, mještanin MZ Kraljeva Sutjeska

Slaven Katičić -nema još uvijek odgovora
Slaven Katičić -nema još uvijek odgovora

Ovaj dio regionalne ceste na potezu Haljinići-Kraljeva Sutjeska je izuzetno frekventan te su mještani, a pogotovo ljudi iz dijaspore koji su posjetili svoj rodni kraj za vrijeme ljetnih pauza, imali velikih problema. Zabilježene su i manje nesreće.

Veće oštećenje je također zabilježeno na samom ulazu u Kraljevu Sutjesku, gdje je oštečeno korito rijeke Trstionice, ali ono se već saniralo.

„Tu se trenutno sanira dio potpornih zidova i mosta. Tu je također nadležna Kantonalna direkcija. Kada će se sve sanirati, vidjet ćemo“- govori Katičić.

IMG_1741

Prema riječima Slavena Katičića koji ujedno obavlja funkciju Predsjedavajućeg OV Kakanj, inicijativa za sanaciju odrona na regionalnom putu u Kraljevoj Sutjesci je podnesena, kako od Općine Kakanj, tako i od savjeta MZ Kraljeva Sutjeska. Odgovora nakon četiri mjeseca iz Kantonalne direkcije za ceste još uvijek nema, a pitanje kada će se odroni sanirati ostaje neodgovoreno.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.