Odluka donesena u zadnji čas: Kako je Bruxelles postao centar Evrope?

Jeste li se ikada zapitali zašto je baš belgijska prijestolnica Bruxelles odabrana za sjedište (tj. sada već jedno od sjedišta) Evropske unije tj. njenih institucija, te Vijeća Europe i NATO-a? Ako i niste, sada ste se sigurno zamislili.

Ovaj de facto glavni grad Evropske unije već je imao tradiciju da bude domaćin i dom nizu institucija. Njihova prisutnost generirala je stotine miliona eura i stotine hiljada radnih mjesta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Za pretpostaviti je da je Bruxelles dobio ovu laskavu dužnost jer se našao na pola puta između starih neprijatelja, Francuske i Njemačke. Upravo je njihovo pomirenje otvorilo put europskoj integraciji, a Bruxelles se našao između kao neutralan teritorij. Međutim, nije ni to glavni razlog…

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Sve je počelo 1950-ih kada je oformljena Evropska zajednica za ugljen i čelik, a ministri vanjskih poslova šest uključenih zemalja (Belgije, Francuske, Njemačke, Luksemburga, Italije i Nizozemske) kako bi odabrali „glavni grad“.

Pregovori su trajali satima, a argumenti su najviše stajali na strani Belgije i Luksemburga. Pritom valja napomenuti kako je protiv belgijske opcije bila upravo – Belgija.

Tačnije, belgijska vlast je zbog unutarnjih problema i nereda insistirala na tome da prijestolnica bude grad Liege, a ne Bruxelles. Situacija je ostala neriješena i Luksemburg je odabran kao privremena baza.

Konačno, 1957. godine u Rimu je potpisan ugovor kojim se stvaraju Evropska ekonomska zajednica i Evropska zajednica za atomsku energiju. Sljedeće godine institucije su počele s radom i zaposleni su prvi funkcioneri, no i dalje se nije znalo – u kojoj će državi biti uredi?

Sada je već svima gorjelo pod stopalima i postalo je hitno pronaći lokaciju. Problem koji se razvlačio godinama sada je naprasno riješen sjedanjem za stol i odabirom lokacije abecednim redom.

Koja je država prva po abecedi? Belgija. U tom trenutku situacija u Belgiji se malo smirila, a pronašli su i zgodnu lokaciju na kojoj bi se mogle nalaziti uredske zgrade. Bilo je to na kraju, ipak, u Bruxellesu.

Čak je i Evropski parlament dvadesetak godina kasnije odlučio održavati svoje sastanke odbora u Bruxellesu iako je službeno smješten u Strasbourgu.

Tako Bruxelles tehnički nikad nije izabran za glavni grad EU, već je postao prijestolnica brzinskom i hitnom odlukom koja je utemeljena na prilično trivijalnoj činjenici – da Belgija počinje slovom B. (punkufer.hr)

 

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Grom udario u cestu u Grudama, kao da je pala bomba

Grmljavinsko nevrijeme jutros je pogodilo Grude. Grom je udario u...

Ekstraprofit za naše pumpadžije, pada barel nafte

Dok je vrijednost naftnih derivata na svjetskom tržištu na...

Koliko je glasova potrebno za ulazak u Predsjedništvo BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Ako je suditi po ranijim opštim...

Istraživanje: Članstvo BiH u EU podržava 77,4 posto građana

Direkcija za europske integracije (DEI) provela je u augustu...