Odjednom vam se jede čokolada ili čips? Šta tačno znači želja za određenom hranom?

0

Kako nismo uvek svjesni svojih emocija, naše telo pronalazi način kako da nam pomogne da se suočimo s tim osjećajima podstičući žudnju za nekom vrstom hrane. Tako nas tijelo, a da i ne znamo, na neki način čuva u ovom haotičnom svijetu. Međutim, te emocije kojih često nismo ni svjesni, jedan su od razloga zašto se mnogi od nas bore s težinom i zašto ne možemo da kontrolišemo navike u ishrani.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Želite: slatko (keks, čokolada) i kofein

Osjećate se: umorno, depresivno

Radije posegnite za: orašastim voćem, spanaćem, grahom, blitvom

Jako zašećeren čaj ili kafu, keks ili čokoladu želimo kada nam je potrebna doza energije, kad smo umorni ili depresivni. Zdravija varijanta je hrana bogata vitaminom B1 – cijela zrna žitarica, kvasac, orašasto voće… i folnom kiselinom – spanać, grah, špargla, lišće repe, lišće gorčice, blitva, peršun, brokoli…

Želite: slanu hranu – grickalice

Osjećate se: pod stresom

Radije posegnite za: običnim prženim orašastim voćem ili sjemenkama

Kad smo pod stresom često tražimo neke grickalice koje ćemo konzumirati dok se ne smirimo. Grickalice imaju mnogo soli, što nije zdravo, pa radije grickajte orašasto voće ili sjemenke suncokreta ili bundeve. Orasi i sjemenke su bogate magnezijom, koji je neophodan u borbi protiv stresa.

Želite: nešto “moćno i mliječno” – testeninu s karbonara ili umakom od sira…

Osjećate se: usamljeno

Radije posegnite za: tjesteninom s umakom od paradajza, jabukama, porcijom kornfleksa s mlijekom ili jogurtom

Moguće je da se ponekad protiv usamljenosti borite tako što imate potrebu da stomak napunite nečim malo “težim”. To su često jela koja su bogata ugljenim hidratima, kombinovana s malim udjelom proteina koja pomažu stvaranje serotonina, hemikalije u mozgu koja nam utiče na raspoloženje. Kako biste izabrali zdraviju opciju, ta neka teža jela zamijenite laganijim – posegnite za jabukama, a tjesteninu umjesto s teškim i kaloričnim umakom od pavlake i sira, radije poslužite s laganijim umakom od paradajza. Kornfleks ili druge vrste žitarica zasitiće vas na duže vrijeme.

Želite: masnije meso – svinjska ili goveđa rebarca, vratinu…

Osjećate se: ljuto

Radije posegnite za: piletinom, bezmasnim odreskom, mrkvom, celerom

Kad smo ljuti i želimo na neki način da se “ispušemo”, često posežemo za hranom koju možemo duže da žvaćemo. Često je to nešto što možemo da grickamo oko kostiju, pa se tako u tom slučaju često javlja želja za rebarcima ili nečim sličnim. Želite li zdraviju varijantu, radije se odlučite za piletinu koja nije toliko masna ili odrezak. Možete da grickate i sirovu mrkvu, celer ili neko drugo sirovo povrće.

Želite: desertne kremove, kremaste kolače

Osjećate se: tužno, plačljivo

Radije posegnite za: kompotom od voća, frapeom, supom od povrća

Osobe koje se osjećaju tužno i plačljivo, iz bilo kog razloga, često žude za mehkom ili gustom tečenom hranom. Umjesto kaloričnih kremova ili kolača, radije pokušajte da se utješite nemasnom gustom supom od povrća. Ako baš želite slatko, neka to bude kompot od voća ili voćni frape, piše “Žena“.