Putem modaliteta dvosmjerne komunikacije sa građanima dobili smo i upit koji se odnosi na probleme prekomjerne buke koja dolazi iz naselja Varda. Stoga, javnosti želimo pojasniti zakonom propisane nadležnosti kantonalne i općinske inspekcije, te policije.

Općina Kakanj, tj. Odsjek za inspekcije, nadležnost ima u slučajevima kada prekomjerna buka dolazi iz obrtničkih radnji, te u slučajevima kada buka nastaje unutar stambenih zgrada (međukomšijski odnosi i slično).

Ukoliko se prekomjerna buka dešava u otvorenom prostoru, te time ometa veći broj ljudi, onda se takvi slučajevi promatraju kao narušavanje javnog reda i mira, pa nadležnost za rješavanje ove vrste problema ima policija. U ovakvim slučajevima treba pozvati policiju na broj telefona 122.

Za prekomjernu buku koja nastaje u ugostiteljskim objektima nadležnost ima kantonalna inspekcija. Međutim, kantonalna inspekcije objetivno ne može u kasnim noćnim satima reagirati na području cijelog ZDK, pa u ovakvim situacija treba pozvati policiju koja će izaći na lice mjesta, sačiniti zabilješku, te istu dostaviti kantonalnoj inspekciji koja može na osnovu te zabilješke izdati prekršajni nalog. (Press Općine Kakanj)

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj