Odgovor epidemiologinja Blažević i Jurić: Je li potrebno nositi masku i nakon cijepljenja?


S dolaskom imunizacije, nametnulo i pitanje – hoće li primanje cjepiva protiv COVID-19 značiti i prestanak nošenja maski u zatvorenim i otvorenim prostorijama?

- Marketing -

Mia Blažević, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Andrea Jurić, epidemiologinja te direktorica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, suglasne su u jednom – maske su neophodne i nakon cijepljenje, a za portal Radiosarajevo.ba objasnile su i zašto.

“Bitno je nositi masku nakon prve i druge doze cjepiva jer imunitet ne dobijete instant. Nakon prve doze, naš imunitet polako podiže se, prepoznaje taj antigen, odnosno polup, ovisno od cjepiva koje smo primili”, pojasnila je Jurić.

Napominje da se naša antitijela probude upravo nakon prve doze.

“Međutim, ne u tolikoj količini da bi zapravo bilo efikasno. Tek nakon druge doze, otprilike dva do tri tjedna, mi možemo smatrati da smo zaštićeni. U međuvremenu, potrebno je da nosimo maske – da štitimo i sebe i druge. Individualno je kada ćemo imati zaštitna antitijela, od druge doze – najranije dva do četiri tjedna potrebno je nositi masku”, objasnila je Jurić.

Blažević je objasnila i na koji način te od čega nas štite cjepiva protiv koronavirusa.

“Nakon što se primi cjepivo, potrebno je minimalno 12 dana da se počne razvijati imunitet. Za sada, jedino što znamo nakon potpune imunizacije bilo kojom od odabranih trenutačnih cjepiva protiv COVID-a, jeste da ona štiti od teških oblika bolesti i djelomično štite od bilo kojih lakših oblika bolesti. Međutim, još uvijek sa sigurnošću ne znamo da li štite od prijenosa virusa sa jedne osobe na drugu”, rekla je Blažević.

Pojašnjava da, iako je osoba cijepljena- svejedno može sadržavati virus i prenijeti ga na druge osobe.

“To je razlog zašto preporučamo nošenje maski nakon primanja jedne ili dvije doze cjepiva. Ne preporučamo prestanak nošenja maski. Ne znamo da li se virus i dalje može prenijeti. Neka istraživanja pokazuju da se smanjuje ta mogućnost, ali još uvijek ne znamo sa sigurnošću. Dok to ne budemo znali, i dalje preporučamo da sve osobe, cijepljene ili ne, i dalje nose maske”, zaključila je Blažević.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano