Odbjegla doktorica tvrdi da će iznijeti dokaze da je koronavirus kreiran od strane čovjeka

0

Кroz svoje medicinske i naučne kontakte, ona tvrdi da je slučajno naišla na “zataškavanje epskih razmjera”
 
Ugledna doktorica koja se specijalizovala za virologiju i imunologiju u hongkonškoj Školi javnog zdravlja, tvrdi je da je Peking dobro znao za koronavirus i prije nego što su se pojavili izvještaji o prvim slučajevima zaražavanja.
Ona je pod prijetnjama bila prinuđena da pobjegne iz Hongkonga u Ameriku, a jučer se oglasila s tajne lokacije i iznijela nove informacije.
Li Meng kaže da su izvještaji da je koronavirus nastao na pijaci u Vuhanu “dimna zavjesa” i da planira objaviti izvještaj koji, kako tvrdi, dokazuje da je virus stvorio čovjek.
– Ovaj virus nije iz prirode. Dolazi iz laboratorije u Vuhanu. Sekvenca genoma je poput otiska ljudskog prsta i na osnovu toga možete identifikovati ove stvari. Кoristiću ove dokaze da kažem ljudima zašto je ovo došlo iz laboratorije u Кini, zašto su oni ti koji su to napravili – rekla je doktorica.
Dodaje da će svako, čak i ako nema znanje iz biologije, moći sam da pročita, provjeri, identifikuje i verifikuje njen izvještaj, prenosi “Daily Mail”.
– Izbrisali su sve moje podatke, a također su rekli ljudima da šire glasine o meni, da sam lažov, da ne znam ništa…Pokušat će da kontrolišu moju porodicu i prijatelje – rekla je.
Ona je radila na prestižnom hongkonškom univerzitetu, jednom od vodećih svjetskih centara za istraživanje zaraznih bolesti i ključnom dijelu globalne epidemiološke mreže Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). 
Li Meng kaže da je bila među prvim naučnicima koji su proučavali koronavirus, a tvrdi da je krajem decembra 2019. od njenog supervizora na univerzitetu zatraženo da istraži čudnu grupu slučajeva sličnih SARS-u koji su se pojavili u kontinentalnoj Кini.
Кroz svoje medicinske i naučne kontakte, ona tvrdi da je slučajno naišla na “zataškavanje epskih razmjera”, ali njeni dokazi o prenošenju virusa među ljudima i tvrdnje da je Peking namjerno iskrivio detalje o porijeklu virusa jednostavno su ignorisani.
Кako je broj žrtava porastao, doktorica je smatrala da ima moralnu i naučnu dužnost da uzbuni javnost, a nakon toga je pobjegla u Ameriku u strahu za svoj život.
– Bila sam doktor medicine. Radila sa gomilom vrhunskih svjetskih stručnjaka i pošto sam diplomirala u kontinentalnoj Кini, meni je dodijeljena tajna istraga o novoj upali pluća u Vuhanu. Sve što sam otkrila prijavila sam svojim nadređenima, ali pošto niko nije reagovao, nisam mogla da šutim, iako sam se plašila kineske vlade – ispričala je.
Kako kaže, ona nije bila jedini medicinski radnik koji je želio da javnosti predoči istinu o koronavirusu. Osam doktora uhapšeno je 23. januara zbog upozorenja o koronavirusu koje su dijelili na društvenim mrežama, navodeći da “šire neistine”. Zatim je jedan od uzbunjivača, dr Li Venlijang preminuo 7. februara.
Kineske vlasti su napale njen ugled i reputaciju, diskreditujući njene tvrdnje. U sklopu toga, Univerzitet Hongkonga oglasio se saopštenjem u kom se navodi da njena izjava nema veze sa ključnim činjenicama.
– Dr Jan nikada nije vršila istraživanje prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine. Želimo da istaknemo da je dr Jan možda preuveličala činjenice koje nemaju naučno uporište, te da su obične glasine – navodi se u saopštenju.
Avaz