15.7 C
Kakanj
Srijeda, 16 Juna, 2021

Odaberite svježe meso u mesnici, iskusni mesar otkro trik: Ovo vam niko neće reći, obratite pažnju na jedan detalj

Svježe meso ima ujednačenu boju, a to je najčešće i znak kvaliteta.

Ipak, umjesto da svaki put analizirate boju i izgled mesa, možda vam je bolje da se sprijateljite s mesarom iz kraja, koji će samo za vas svaki put skloniti najbolji komad mesa.

Svježe meso ima ujednačenu boju, a to je najčešće i znak kvaliteta. Ipak, umjesto da svaki put analizirate boju i izgled mesa, možda vam je bolje da se sprijateljite s mesarom iz kraja, koji će samo za vas svaki put skloniti najbolji komad mesa.

Iskusni mesari kažu da se svježe meso kupuje nosom i okom. Prilikom kupovine obratite pažnju na boju, miris i teksturu mesa, a u kratkom pregledu u nastavku Aleksandar Ivanović, mesar, otkriva na šta posebno treba da obratite pažnju kad kupujete određene vrste mesa.

Pileće meso

Sveža piletina treba da bude normalnog mirisa, svijetle boje i ne smije da bude tamna oko kostiju jer je to znak da je stara.

Ako je prsna kost mekana i savitljiva, onda je riječ o mladoj živini.

Najviše podvala u mljevenom mesu

Najviše nedoumica imamo prilikom kupovine mljevenog mesa jer ne znamo šta nam sve mesari u njega podvaljuju.

Međutim, i to može lako da se riješi ako se pridržavate jednog pravila.

  • Nikad ne kupujte izloženo i gotovo samljeveno meso jer je pitanje koliko tu zapravo uopšte ima čistog mesa. Uvijek tražite od mesara da vam ga samelje pred vašim očima i tako ćete znati šta kupujete. Ovo možda jeste malo skuplja varijanta, ali je bezbjednija – savjetuje Aleksandar Ivanović, mesar.

Juneće meso

Ako je junetina „friška“ odmah će vam u oči upasti njena lijepa crvena boja i čvrsta tekstura. Treba da bude prošarana sitnim, a ne debelim žilicama.

Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso vjerovatno od starijeg grla. Ako na komadu junetine primjetite primjese sive ili crne, ne kupujte je jer je sumnjivog kvaliteta.

Jagnjeće meso

Svježa i kvalitetna jagnjetina je ružičaste boje, a meso je čvrsto i elastično. Kad ga pritisnete prstom, odmah će se vratiti u početni položaj.

Ova vrsta mesa ima specifičan miris, a da li je prethodno bila zamrznuta prepoznaćete baš po tome što miriše manje od svježe ili uopšte nema nikakav miris.

Svinjsko meso

Kad kupujete svinjsko meso vodite računa da bude svijetloružičaste boje jer je to znak da je svježe.

Crvena boja mesa ukazuje na to da je meso staro. Također, svježa svinjetina je čvrste, fino protkane strukture i ne smije da bude ljepljiva ili sivkasta.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO