Od zaraze COVID-om umrlo najmanje 7000 zdravstvenih radnika

0

Najmanje 7.000 zdravstvenih radnika širom svijeta umrlo je od zaraze koronavirusom, najviše u Meksiku – njih 1.320, izvijestio je Amnesty International. Iza Meksika s visokom stopom smrtnosti zdravstvenih radnika su SAD-e (1077), Brazil (634) i Indija (573).
 
“Mnogo mjeseci od početka pandemije, zdravstveni radnici i dalje umiru stravičnom brzinom u zemljama poput Meksika, Brazila i SAD-a”, rekao je Steve Cockburn, voditelj Programa ekonomske i socijalne pravde u Amnesty Internationalu.
Poručio je i kako mora postojati globalna saradnja kako bi se osiguralo da svi zdravstveni radnici dobivaju odgovarajuću zaštitnu opremu te kako bi mogli nastaviti svoj osnovni posao bez riskiranja vlastitih života.
Analiza Reutersa otkrila je da je rizik zdravstvenih radnika da umru u Meksiku četiri puta veći nego u SAD-u, a osam puta veći nego u Brazilu.
Meksiko je zabilježio više od 610.000 slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 66.000 smrtnih slučajeva.
Amnesty International je zatražio dodatnu pomoć za zdravstvene radnike, navodeći Brazil kao primjer zemlje u kojem se zdravstveni radnici žale na nedostatak zaštitne opreme.
“Tokom pandemije vlade su zdravstvene radnike nazivale herojima, ali to zvuči šuplje kad toliko zdravstvenih radnika umire zbog nedostatka osnovne zaštite”, dodao je Cockburn.
radiosarajevo.ba