15.8 C
Kakanj
Četvrtak, 4 Marta, 2021

Od mrlje Kaknja do funkcionalnog objekta: Real centar proslavio četvrti rođendan poslovanja

Real centar proslavio je četiri godine poslovanja u Kaknju.

Na mjestu gdje se danas nalazi u prošlosti bili su sportski tereni na kojima se održavala subotom pijaca i svima poznati ‘Partizan’ odnosno sala Sportskog društva ‘Sretno’  koja 2. septembra 2007. srušena jer se radilo o oštećenom objektu uslijed ratnih dejstava.

Zgrada je srušena nakon javne rasprave održane ranije u januaru mjesecu, na kojoj je i prezentirano od strane tadašnje vlasti da će na istom mjestu biti sagrađen trgovački centar sa sportskim sadržajima. Njegovom izgradnjom Kakanjci bi dobili novih 200 parking mjesta u zatvorenom prostoru i i 50 novih radnih mjesta.

Najavljeni su i mnogi sportski sadržaji koji su trebali biti, kako je navođeno, „atrakcija“ u Zeničko-dobojskom kantonu.

Nažalost, trgovački centar je izgrađen i nakon određenog perioda zatvoren. Atrakcije koje su u to vrijeme najavljivali nismo imali priliku vidjeti. Od trenutka kada je tadašnji trgovački centar zatvorio svoja vrata  objekat je bio mrlja i godinama propadao kako zbog neodržavanja tako i zbog učestalih krađa elektro intalacija i drugih stvari.

Nezvanična informacija je da je isti bio u vlasništvu nekoliko banaka, ili vlasnika.

Atrakcija i ponos Kanja postala je velika ‘ružna tačka’ grada. Kakanjci su godinama gledali novoizgrađen a zatvoren objekat koji propada.

Nova era

Kada su svi pomislili da je prepušteno zubu vremena, pojavio se potencijalni kupac koji bi kupio cijeli objekat, obnovio i ponovo vratio u funkciju. Nepotvrđene informacije u to vrijeme činile su se kao „čaršijska priča“ te da niko nema toliku svotu novca i ne želi kupiti taj objekat.

Na iznenađenje građana 2014. godine kompanija Re-Al Company d.o.o. iz Sarajeva kupila je objekat i krenula u njegovu obnovu.

Kako saznajemo, teško stanje zatekli su u unutrašnjosti objekta. Od pokidanih instalacija koje su bile predmet krađe u vrijeme dok je objekat bio zatvoren do drugih predmeta i stvari koje se baš riječima i ne mogu opisati.

Iako je objekat tek kupljen već nekoliko radnika iz Kaknja zasnovalo je radni odnos u toj firmi, koji su vrijedno radili na obnovi objekta.

Svečani trenutak za Re-Al Company i građane Kaknja dogodio se 18. januara 2017. godine kada je otvoren Real centar.

  • Zahvaljujem se svojoj porodici koja me trpila, ali i svim poslovnim partnerima i ljudima koji su radili sa mnom. Nadam se da ćemo sve ovo čuvati jer ovaj centar pripada Kaknju. Jako puno ljudi je ovdje sa mnom provelo dosta vremena i nadam se da će još dugo biti u istom ovom svjetlu kao što je i večeras”, izjavio je na otvorenju Alen Memić, direktor Re-Al company-a.

Na površini od 12.000 kvadratnih metara Real centar je ponudio razne sadržaje i usluge, od poslovnih objekata, igraonice za djecu, restorana, garaže na dvije etaže i drugo…

U ponedjeljak Real centar i njegovi uspolenici proslavili su četiri godine uspješnog poslovanja u Kaknju, a sve je ozvaničeno posebnim ponudama na taj dan te vatrometom.

Na činjenicama da je devastiran objekat koji je bio mrlja ovog grada ponovo obnovljen i stavljen u funkciju, zbog sentimentalnog značenja za građane koji su proveli djetinstvo na tom prostoru, zahvaljujemo Re-Al Company na hrabrosti i čestitamo četvrti rođendan !

 

(Kakanj-X.com)

 

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO