Od danas stabilizacija vodostaja

Popularno

Povezano

Prognozirane padavine i očekivano povećanje vodostaja uslovile su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH.

 

- Marketing -

“Agencija za vodno područje rijeke Save” Sarajevo redovno, nekoliko puta tokom dana, detaljno analizira podatke o trenutnima vodostajima na mreži automatskih vodomjernih stanica na vodnom području rijeke Save u FBiH koje su u vlasništvu Agencije.

 

Također Agencija analizira prognozu vremena za naredna četiri dana dostavljenu od Federalnog hidrometeorološkog zavoda, podatke o vodostaju na rijeci Savi uzvodno od granice sa BiH koji su dostupni na web stranici Hrvatskih voda, rezultate prognoze padavina i vodostaja prognoznog modela za Unu-Sanu, Vrbas, Bosnu, Drinu kao i platforme prognoznih modela za kompletan sliv rijeke Save, saopćeno je iz te agencije.

 

U Informaciji o stanju vodostaja od 6. oktobra prognozirano je povećanje vodostaja na gotovo svim vodotocima na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH (sliv Une i Sane, sliv Vrbasa, sliv Bosne, sliv Drine i neposredni sliv rijeke Save).

 

Intenzivne padavine u protekla 48 sati na području sliva rijeke Sane, tačnije na podslivu rijeke Sanice prouzrokovale su značajnije povećanje vodostaja na rijeci Sanici, što je izazvalo i lokalno izlijevanje vode iz korita.

 

Prema meteorološkim prognozama, prestanak padavina na podslivu rijeke Sanice očekuje se danas.

 

Povećanja vodostaja na ostalim vodotocima na slivu rijeke Une i Sane ne bi trebala dovesti do većih problema, odnosno izlijevanja vodotoka iz korita.

 

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološko-hidrauličkom stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava.

 

AVP Sava nastavlja s redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH te sugerira nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a  stanovništvo koje živi uz vodotoke poziva na pojačan oprez.

- Marketing -

Najnovije