Od 28. do 31.5.2015. godine bit će održan „VIVA“ festival – festival religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma, a od ove godine Kakanj i Javna ustanova za kulturu i obrazovanje  su dio ove festivalske priče.

Od 28. do 30.5. u tri festivalska grada – Sarajevu (Bosanski kulturni centar Sarajevo), Varešu (Stara crkva) i Kaknju (Dom kulture), istovremeno će biti upriličene besplatne projekcije 99 filmova, po 33 iz kategorija religije, ekologije i turizma.

Projekcija filmova će biti u velikoj sali Doma kulture Kakanj, a ulaz je slobodan. Pozivamo građane Kaknja i drugih gradova da pogledaju projekcije. Kino-sala Doma kulture je otvorena od 9:00 do 20:00 sati tako da zainteresirane osobe mogu doći u bilo kojem trenutku i pogledati film koji žele.

Raspored projekcija možete vidjeti ovdje (klik na sliku za veći format)

P1080419P1080420 P1080421 P1080422Osnivač i organizator festivala je udruženje VIVA iz Sarajeva. Radi se o domaćem i međunarodnom takmičarskom festivalu umjetničkih ostvarenja u oblasti dokumentarnog filma rađenog tehnikom filmskog ili video (elektronskog) zapisa.  Festival okuplja veliki broj poznatih imena iz svijeta filma, književnosti, novinarstva, religijskih i društvenih krugova, između ostalog: Ratko Orozović, pisac, režiser i direktor festivala; Valentin Inzko, visoki predstavnik za BiH; Fra Mirko Majdandžić; prof.dr. Vladimir Premec, akademik; mr.sc. Sabahudin Hadžialić, književnik; Fra Marko Oršolić, politolog; Irfan Hozo, akademski slikar; Nedžad Begović, režiser; Dževdet Tuzlić, novinar; Dinno Kasalo, režiser; Maria Aurora Mejia Errasquin, ambasadorka Kraljevine Španije, Mons. prof. dr. Franjo Topić; Jakob Finci i mnogi drugi.

Detaljnije informacije o festivalu možete dobiti na zvaničnom web site-u Festivala vivaba.com (Press Općine Kakanj)

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -AB Petrol d.o.o. Kakanj