12.5 C
Kakanj
Utorak, 15 Juna, 2021

Od 1. juna nova pravila za auto-folije u BiH

Ministarstvo saobraćaja i komunikcija BiH obavijestilo je građane da, ukoliko nakon 1. juna ove godine budu postavljali plastične prevlake, odnosno folije kojima se vrši zatamnjivanje stakala na vozilima, potrebno je da one sadrže naljepnicu s jedinstvenim serijskim brojem.

Naljepnica se postavlja u donjem uglu stakla između folije i stakla, pored homologacijske oznake, ali da je ne prekriva.

U instrukciji koju potpisuje ministar Vojin Mitrović navodi se da je serviser dužan vlasniku vozila izdati i pisanu potvrdu o ugrađenoj foliji, koja pored naziva servisera sadrži i naziv proizvođača folije, propustljivost svjetlosti, stepen refleksije.

Naljepnica i potvrda važe do kada su postavljene folije na vozilu.

Navedeno je da se ova novost uvodi radi implementacije odredbi Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uslovima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima.

Dozvoljeno zatamnjivanje stakala

 

Zatamnjivanje stakala u Bosni i Hercegovini definisano je u Pravilniku o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama.

Prema ovom Pravilniku DOZVOLJENO je sledeće:

Sva stakla iza stuba, odnosno iza vozača i suvozača, a to su zadnja bočna stakla i zadnje staklo mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja.

Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%, odnosno ukupna providnost ovih stakala nakon postavljanja folije treba da bude najmanje 70%.

Prednje vjetrobransko staklo se ne zatamnjuje.

Napomena: Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO