Očistimo zemlju za jedan dan ! Akcija u kojoj je učestvovalo preko 1000 volontera !

Globalnoj akciji „Očistimo zemlju za jedan dan” su se priključili i učenici područne osnovne škole „Mula Mustafa Bašeskija” u Tršću. Ovom akcijom su učenici doprinjeli zdravom okolišu i svojim primjerom podstakli i druge da se i sami savjesno odnose prema okruženju. Ovi mališani su od ranih jutarnjih sati vrijedno radili na uklanjanju otpada u svojoj mjesnoj zajednici.

“Danas je ispred naše osnovne škole bilo angažovano oko stotinu učenike. Čistili smo našu mjesnu zajednicu, izletište oko rijeke Ribnice i krug oko škole. Jako sam zadovoljan urađenim, pokazali smo da brinemo o našoj okolini” – kazao je Muhamed Kadrić, pomoćnik direktora OŠ”Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj

Osim što su učestvovali u ovoj akciji, pokazali da brinu o svojoj okolini , učesnici su nešto i naučili.

“Zajedno sa mojim prijateljima sam danas izašla i podržala ovu akciju. Ovo je naš način da pokažemo kako nam je stalo do zdrave i čiste okoline i nadam se da će ovakvim projekata biti i ubuduće kako bismo našu okolinu i sačivali” rekla je učenica osmog razreda OŠ” Mula Mustafa Bašeskija” Nizama Čeliković.

Tokom nekoliko sati koje su proveli u ugodnoj atmosferi i druženju, najmlađi mještani su u MZ Tršće prikupili veliki broj vreća otpada i na taj način poslali jasnu poruku svima o značaju čiste okoline.

Jedan od ciljeva je bio okupiti 1.100 volontera, no konačna brojka je bila i veća jer su se akciji, osim ranije prijavljenih, priključili i volonteri koji se nisu prethodno prijavljivali. Na dan održavanja, akciji su se pridružili i brojni školarci, a u nekim školama okoliš su čistili učenici iz prve, a poslije i iz druge smjene…

Cilj akcije bio je i poslati snažnu ekološku poruku da moramo više paziti na prirodu. I u tome se uspjelo.

Svojim angažmanom snažnu ekološku poruku poslali su svi učesnici akcije, a takvih je bilo mnogo u mnogim mjesnim zajednicama u Kaknju. Nabrojat ćemo neke: Ričica, Brežani, Brnjic, Kraljeva Sutjeska, Tršće, Kakanj 1, Doboj i mnogi drugi.

“Danas smo ispunili svoj cilj. Preko 1.100 volontera je bilo uključeno u ovu veliku ekološku akciju pod nazivom “Očistimo zemlju za jedan dan”. Pored osnovnih škola, čišćenju su se priključi i učenici Gimnazije Kakanj. I općinski službenici su se također priključili ovoj akciji. Također prostor oko rijeke Bosne u Doboju su očistili članovi navijačke skupine Crvena legija. Moram iskazati veliko zadovoljstvo učinjenim poslom koji smo danas uradili” – govori Saida Berbić, kordinator projekta “Let’s do it” Kakanj.

Kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.