― Marketing ―

Očekivani trend na tržištu nekretnina: Prodaja stanova pala, cijene ostale iste

- Marketing -

Promet novih stanova u ovoj godini pao je za oko 30 odsto, što je, po ocjeni agenata za prodaju i bankara, bilo i očekivano. Međutim, cijene nekretnina ne padaju i takav scenario se ne očekuje.

Nakon što su proteklih godinu dana cijene nekretnina u Republici Srpskoj rasle vrtoglavom brzinom iz mjeseca u mjesec, došlo je do pada tražnje za novim stanovima. To potvrđuju i bankari, koji primećuju manju potražnju za stambenim kreditima u drugom dijelu ove godine.

– To je očekivano, jer je došlo do enormnog rasta cijena nekretnina negdje od kraja prošle pa do maja ove godine. Razlog za poskupljenje novogradnje je skok cijena goriva, željeza, betona i svega što utiče na cijenu gotovog stana. S druge strane, nisu samo stanovi poskupjeli; sve je poskupjelo. Potrošačka korpa je poskupjela za više od 300 KM proteklu godinu. Ljudima je smanjena mogućnost da se kreditno zaduže, jer je potrebno više novca za hranu i druge osnovne potrebe – kaže za Srpskainfo Dragan Milanović iz agencije za promet nekretninama “Remax”.

- Marketing -

Plac

Na sve to, banke su, kako dodaje, malo pooštrile kriterijume i povećale kamatnu stopu, a Euribor je po prvi put pozitivan nakon nekoliko godina.

– Tako da su ovi parametri najviše uticali na pad potražnje za novim stanovima. Ono što smo mi primjetili jeste da je dio ljudi odustao od kupovine stana, a dio se preorijentisao na kupovinu kuće na periferiji ili placa da gradi kuću. Sada za 150.000 KM možete napraviti kuću u Kuljanima, Dragočaju, Debeljacima, Šargovcu kod Banjaluke, a za te iste pare možete kupiti novi stan od 40 kvadrata u gradu – kaže Milanović.

Njegova procjena je da neće doći do pada cijena nekretnina.

– Primjetan je pad cijena građevinskog materijala, ali cijene nekretnina neće padati, jer je puno zgrada u završnoj fazi, građene su s materijalom koji je nabavljen po većoj cijeni. Možda naredne godine u septembru da dođe do blagog pada, ali prije toga ne vjerujem – navodi Milanović.

Najveće gradilište u Republici Srpskoj je u Banjaluci, u kojoj je aktivno više od 100 stambeno-poslovnih i poslovnih objekata.

Kvadrat 5.000 KM

Najjeftiniji stanovi su oko 2.800 konvertibilnih maraka po kvadrata na lokaciji Ada, dok je u Novoj Varoši 4.000 KM, a u centru i do 5.000 KM.

– Mišljenja sam da će Banjaluka i dalje imati rast cijena novogradnje, možda od nekoliko procenata, i da će se na tom nivou zadržati ubuduće. To znači da ćemo, možda već naredne godine u Banjaluci znati formirane cijene po dijelovima grada. Variraće možda 50 do 100 KM po kvadratu. Neće biti naglih povećanja kao u proteklih godinu dana, ali cijene neće padati, to je sigurno – kaže za Srpskainfo Saša Kondić iz firme “Hidroenergo”.

On kaže da lično nije primjetio pad potražnje za novim stanovima, ali se poziva na “najave o poskupljenju usluga banaka, koje će možda dovesti do smanjenja potražnje”.

– Ako i dođe do smanjenja potražnje, moramo imati na umu da će biti i manje investitora, pa će se to nekako izbalansirati. Neće biti manjih investitora, koji teže dolaze do lokacija, dozvola i kredita banaka – ističe Kondić.

U “Novoj banci” a.d. Banjaluka kažu da je, poredeći prvu polovinu godine sa istim periodom prošle godine, došlo do blagog pada broja primljenih zahtjeva za stambene kredite.

– Razlog tome možemo pronaći i u činjenici da je došlo do rasta cijena stanova, te velik broj građana nema mogućnost da sebi obezbijedi nekretninu zbog ograničenog iznosa primanja – navode u ovoj banci.

Smanjenje depozita

U prvih pet mjeseci 2022. godine je, kako kažu, došlo do smanjenja depozita stanovništva u bankarskom sektoru za 924 miliona KM, piše Srpskainfo.

– Jedan dio ovih depozita je iskorišten i za kupovinu nekretnina u zemlji. Dakle, jedan dio štednje se pretvorio u investicije u nekretnine, jer su se građani pod uticajem inflacije odlučili da na ovaj način zaštite svoja sredstva –  napominju u ovoj banci.

U „Unicredit banka“ a.d. Banjaluka kažu da potražnja kredita nije značajno smanjena.

– Ono što primjećujemo jeste povećan fokus korisnika kredita na kamatnu stopu, gdje se klijenti, pri odluci o podizanju kredita, radije opredjeljuju za fiksnu kamatnu stopu. Takođe, primjetan je veći oprez pri podizanju stambenih kredita, zbog rasta cijena nekretnina koje investitori najavljuju – dodaju u ovoj banci.

Napominjući da im je u fokusu kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća i da zato ne mogu biti pravi indikator generalnog trenda stambenog kreditiranja, u “MF banci” a.d. Banjaluka kažu da je primjetno da su u posljednja dva mjeseca imali manje odobrenih stambenih kredita u odnosu na prethodni period.

Naši i strani radnici

Saša Kondić iz firme “Hidroenergo” kaže da ga od pada potražnje za stanovima više plaši nedostatak radne snage.

– Vrlo lako se može desiti da investitor ne bude mogao da završi objekat zbog nedostatka radne snage. Naši radnici odlaze u Njemačku i Švicarsku da rade, tamo je ekspanzija – objašnjava Kondić.

Na konstataciju da je kod nas sve više radnika na gradilištima iz inostranstva, prije svega iz bliskoistočnih zemalja, Kondić kaže da su to majstori čija je gradnja lošijeg kvaliteta. Osim toga, dodaje on, ne razumiju jezik i ne znaju da čitaju tehničke dokumente.

– Oni rade brzo jer mogu da rade cijeli dan, ali je kvalitet upitan. Naši radnici rade sporije, ali kvalitetnije – smatra Kondić.

NAJSKUPLJI STAN

Prema podacima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP), u prvoj polovini godine, u Srpskoj vrijednost prometovanih kuća, stanova, zemljišta i drugih nepokretnosti iznosi 307,73 miliona KM. Prometovano je ukupno 11.391 nepokretnost, a najviše ugovora sklopljeno je na području Banjaluke i Bijeljine. Najviša cijena prodatog stana u novogradnji u Banjaluci je 437.892 KM za 154,5 kvadratnih metara.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...