Očaj u Njemačkoj: Čak 56 posto radnika izjavilo da je spremno odmah dati otkaz na poslu

Sve više ljudi u Njemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati jedne ankete. Skoro polovina zaposlenih, njih 48 posto, želi preći na skraćeno radno vrijeme u dogovoru s poslodavcem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak 56 posto izjavilo je da je spremno odmah dati otkaz na poslu – ali ne može jer su prisiljeni raditi iz financijskih razloga.

Podaci su rezultat godišnjeg istraživanja instituta YouGov, a objavio ih je HDI, ugovorno tijelo za osiguranje. U junu i julu ispitan je 3.891 zaposlenik stariji od 15 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije pandemije, 2019., samo je 41 posto ispitanika reklo da bi prestalo raditi da ima dovoljno novca.

Više od tri četvrtine njih reklo je da podržava uvođenje četverodnevnog radnog tjedna u svojoj kompaniji, ali velika većina uz primjerenu plaću.

Predanost poslu opada osobito među mladim zaposlenicima: 58 posto mlađih od 25 godina kaže da ne mogu zamisliti život bez posla, u usporedbi s 69 posto prije dvije godine.

HDI osiguranje i Savezna agencija za zapošljavanje vide rezultate kao znak brzih promjena na tržištu rada.

“Nije iznenađenje da se zahtjevi kompanija i očekivanja zaposlenika u vezi s njihovim radnim mjestima i svakodnevnim životom brzo mijenjaju”, rekao je Thorsten Withake, voditelj agencije za zapošljavanje za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju.

“Prema rezultatima našeg istraživanja, posebno mladi zaposlenici u Njemačkoj žele više slobode na radnom mjestu”, istaknuo je direktor HDI osiguranja Christopher Lohmann.

Očekivanja zaposlenika su u sukobu sa zahtjevima tržišta rada. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom tromjesečju ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mjesta, više nego u bilo kojem trenutku od početka istraživanja.

Kadrovska situacija u zdravstvenim i skrbničkim ustanovama je napeta, no puno je slobodnih radnih mjesta i u obrtništvu i informatičkoj industriji.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE