― Marketing ―

Očaj u Njemačkoj: Čak 56 posto radnika izjavilo da je spremno odmah dati otkaz na poslu

- Marketing -

Sve više ljudi u Njemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati jedne ankete. Skoro polovina zaposlenih, njih 48 posto, želi preći na skraćeno radno vrijeme u dogovoru s poslodavcem.

Čak 56 posto izjavilo je da je spremno odmah dati otkaz na poslu – ali ne može jer su prisiljeni raditi iz financijskih razloga.

Podaci su rezultat godišnjeg istraživanja instituta YouGov, a objavio ih je HDI, ugovorno tijelo za osiguranje. U junu i julu ispitan je 3.891 zaposlenik stariji od 15 godina.

- Marketing -

Prije pandemije, 2019., samo je 41 posto ispitanika reklo da bi prestalo raditi da ima dovoljno novca.

Više od tri četvrtine njih reklo je da podržava uvođenje četverodnevnog radnog tjedna u svojoj kompaniji, ali velika većina uz primjerenu plaću.

Predanost poslu opada osobito među mladim zaposlenicima: 58 posto mlađih od 25 godina kaže da ne mogu zamisliti život bez posla, u usporedbi s 69 posto prije dvije godine.

HDI osiguranje i Savezna agencija za zapošljavanje vide rezultate kao znak brzih promjena na tržištu rada.

“Nije iznenađenje da se zahtjevi kompanija i očekivanja zaposlenika u vezi s njihovim radnim mjestima i svakodnevnim životom brzo mijenjaju”, rekao je Thorsten Withake, voditelj agencije za zapošljavanje za Sjevernu Rajnu-Vestfaliju.

“Prema rezultatima našeg istraživanja, posebno mladi zaposlenici u Njemačkoj žele više slobode na radnom mjestu”, istaknuo je direktor HDI osiguranja Christopher Lohmann.

Očekivanja zaposlenika su u sukobu sa zahtjevima tržišta rada. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom tromjesečju ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mjesta, više nego u bilo kojem trenutku od početka istraživanja.

Kadrovska situacija u zdravstvenim i skrbničkim ustanovama je napeta, no puno je slobodnih radnih mjesta i u obrtništvu i informatičkoj industriji.

- Marketing -