Obrezivanje smanjuje rizik od raka prostate i HIV-a

Stručnjaci preporučuju odraslim neobrezanim muškarcima da se podvrgnu ovom hiruškom zahvatu, iako se cirkumcizija najčešće radi kada je muško dijete još uvijek beba.

Rezultati velikog istraživanja, nedavno objavljenog u časopisu BЈUI (British Journal of Urology) pokazali su da obrezivanje ima odbrambeni efekat protiv raka prostate, pogotovo među tamnoputim muškarcima koji spadaju u visokorizičnu grupu, prenosi RTRS.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je kod muškaraca koji su obrezani stariji, u uzrastu od 35 i više godina, rizik od pojave raka prostate pao za čak 45 odsto, piše Everyday Health.

Kod muškaraca koji su obrezani tokom prve godine života, taj rizik je smanjen je za 14 odsto, što je naročito važno za rizične grupe.

Inače, tri različita istraživanja su dokazala da obrezivanje igra zaštitnu ulogu i kod zaraze HIV-om, a istraživanja sprovedena u Keniji, Јužnoafričkoj Republici i Ugandi pokazala su da obrezivanje smanjuje mogućnost infekcije HIV-om za čak 60 odsto.

Nekoliko istraživanja je otkrilo da neobrezani dječaci imaju mnogo veće šanse da dobiju infekciju urinarnog trakta u odnosu na neobrezane.

Prema istraživanju koje je 2012. godine objavio Kanadski zdravstveni list, rizik od infekcija kod neobrezanih dječaka je smanjen za 88 odsto.

S druge strane, Kraljevsko holandsko udruženje ljekara (KNMG) se založilo za prestanak obrezivanja dječaka, saopštivši da je takav zahvat medicinski nepotreban i da krši prava djeteta.

KNMG, organizacija stara 160 godina koja okuplja 46.000 holandskih ljekara, smatra da se tim zahvatom krši “tjelesni integritet”. Inače, većina obrezivanja u Holandiji se vrši iz vjerskih razloga, bez ikakve medicinske potrebe.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iz 2007. godine, oko 30 odsto muškaraca u svijetu je obrezano.

U Srbiji se obrezivanje uglavnom vrši na vjerskoj osnovi i kada dijete ima fimozu – suženje kože polnog organa, zbog čega dijete ne može adekvatno da mokri ili može imati problem sa erekcijom, kada se javlja bol, a može postojati i kao estetski problem.

Kada je riječ o obrezivanju, Srbija se pridržava evropskih stavova da je ta intervencija nužna samo ako je medicinski opravdana, iako u nekim kulturama i religijama postoji ono što se zove ritualno obrezivanje.

Nezavisne.com

Možda vam se svidi

Comments are closed.