Obnovljena šehidska česma u mjestu Hrasno

Proteklih dana omladina naseljenih mjesta Čaluci i Obre su aktivno radili na uređenju Šehidske česme u mjestu Obre, na kojoj je uklesano deset imena šehida koji su svoje živote dali za odbranu BiH. Česma je izgrađena 2007.godine, a sedam godina poslije je omladina ovih nasljenih mjesta spoznala važnost čuvanja od zaborava imene svojih mještana.

Inicijatori obnove šehidske česme je omladina iz naseljenih mjesta Čaluci i Obre. Među njima je i glavni inicijator projekta Afan Avdispahić koji je na ovaj način želio sačuvati od zaborava one koji to i zaslužuju. Urađen je veliki posao, a veći značaj mu pridaje i to što nje urađen za vrijeme mjeseca ramazana.

„Omladina naseljenih mjesta Obre i Čaluci su radili na obnovi ove šehidske česme. Obnovu šehidske česme su pomogli Delta petrol, Kakanj petrol. Sim comerce, TR“Nedžla“. Zahvaljujem se mnogo ljudima koji su pomogli ovu akciju da se uredi jedna šehidska česma u našoj mjesnoj zajednici. Radili smo tri dana na obnovi česme, a obnova se ticala skidanja stare i varenja nove ograde, postavljanje pločica, rasvjete i drugih radova. Ima još posla koji trebamo uraditi i nadam se da ćemo to u narednom periodu“ – kazao je inicijator obnove šehidske česme Avdispahić Afan.

Šehidska česma u Obrima je na prijedlog Organizacije porodica šehida i poginulih boraca u saradnji sa Mjesnom zajednicom Obre izgrađena 2007.godine. Izgradnju česme je finansiralo Ministarstvo za boračka pitanja ZDK i dijelom Općina Kakanj. Na području općine Kakanj je ukupno realizirano 38 ovakvih projekata, odnosno izgrađeno 38 šehidskih česmi.

“Kakanj je dao 287 šehida i mi smo pokušali sa strukturama ZDK i općinom Kakanj u svakoj mjesnoj zajednici izgradimo šehidsku česmu. Ovo radimo kako ne bismo zaboravili i šehidi se ne smiju zaboraviti. Ovo je jedan detalj gdje naša omladina preuzima u svoje ruke da uređuju šehidske česme.” – kazao je Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije PB i PŠ Kakanj

Kako gospodin Mandžuka kaže, ova česma koja predstavlja simbol odbrane Bosne i Hercegovine i vraća sjećanje na one koji su svoje živote dali za njenu odbranu, ne bi bila izgrađena da nije bilo mladih ljudi i pokrovitelja koji su prepoznali važnost ove akcije.

Ovo je jedinstven slučaj u Kaknju gdje se omladina okupila, i na sebe preuzela odgovornost uređivanja jedne šehidske česme. Na ovoj Spomen česmi je uklesano deset imena kakanjskih šehida iz ove mjesne zajednice.

kakanj-x

Comments are closed.