Objavljena mapa poplava koje su ove sedmice pogodile BiH

Laboratorija iz oblasti geografskih informacionih sistema na Prirodno-matematičkom fakultetu Banjaluka (GIS laboratorija) prva je izradila i objavila karte poplavljenih područja u BiH u realnom vremenu.

Profesor doktor Davorin Bajić, koji je i uradio ovu mapu, kaže za “Srpskainfo” da mape mogu imati veliki značaj u upravljanju poplavama, saniranju posljedica, budućim projekcijama i analizama, kako za nadležne institucije, tako i za stanovništvo.

Sama platforma je veoma jednostavna za korištenje. Korisnik bira podlogu na kojoj će biti prikazane poplavne mape (satelitska i topografska), te bira dostupnu mapu poplavnih područja za dostupne datume.

U platformu su integrisane mape poplavljenih područja koje se generišu na osnovu radarskih satelitskih snimaka Evropske svemirske agencije iz programa Sentinel 1. Navedeni snimci se obrađuju složenim algoritmima i sa njih se izdvajaju poplavljena područja. Par sati nakon prolaska satelita iznad poplavljenog područja obrađeni snimci već budu dostupni na našoj platformi. Vremenski intervali prolazaka satelita i snimanja terena kreću su od jednog do tri dana, zavisno od područja – objašnjava profesor Bajić.

Proces obrade i prikaza podataka je potpuno automatizovan. Podaci će se svakodnevno ažurirati u periodima trajanja poplava i u zavisnosti od dostupnosti snimaka za pojedina područja.

Na mapi, koju možete pogledati na OVOM LINKU, jasno se vidi popljavljeno područje sjeverozapadnog dijela Bosne i Hercegovine, odnosno područja oko rijeka Vrbas, Sana, Una i Sava.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar