Objavljen prvi snimak snažnog zemljotresa u Grčkoj

Zemljotres jačine 6,0 po Richteru potresao Grčku

Zemljotres se dogodio u 8:25, odnosno 9:25 po lokalnom vremenu, a zabilježeno je da je imao jačinu 6,1 stepen po Richteru. Epicentar je bio na 20 kilometara južno od ostrva Antikitera, između ostrva Krit i Kitera, na dubini od 71 kilometra, prenosi Katimerini.

Zemljotres se osjetio u Atici i Peloponezu.

Objavljen je i prvi snimak zemljotresa u Grčkoj:

U razgovoru za televiziju Skaj, predsjednik grčkog seizmološkog zavoda i profesor geologije Eftimios Lekas je rekao da je zemljotres imao veliku žarišnu dubinu i istakao da zbog toga ne bi trebalo da dođe do naknadnih potresa.

To što je na velikoj dubini je činjenica koja bi trebalo da nas umiri, jer poslije toga ne bi trebalo da bude većeg broja naknadnih potresa, tako da nema razloga za zabrinutost – rekao je Lekas, prenosi AP.

Rekao je i da se zemljotres ne može dovesti u vezu sa zemljotresima u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Za sada nema informacija o šteti, ali vatrogasna služba na Kritu je u pripravnosti, prenosi Katimerini.

U blizini epicentra – u jednoj općini na zapadu Krita i na malom obližnjem ostrvu Kitiri su danas preventivno zatvorene škole zbog uznemirenja stanovništva, kao i da bi se školske zgrade detaljno pregledale, ali je već najavljeno da će sutra biti nastave.

Vatrogasna služba na Kritu je ipak u pripravnosti, iako nema izvještaja o šteti, prenosi “Tanjug”.

Podsjećamo, snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihteru pogodio je u utorak rano ujutro oko četiri sata Albaniju, a u 7.10 dogodio se još jedan snažan potres. Od tada se tlo u Ablaniji ne smiruje, a u prvom najjačem zemljotresu stradalo je, za sada, najmanje 27 osoba, dok je više od 600 ljudi povrijeđeno.

U jutarnjim satima zemljotres iznad 5 stepeni po Richteru pogodio je BiH.

Možda vam se svidi

Leave A Reply