Objavljen javni konkurs za prijem oficira u Oružane snage BiH, faze provjere i u Tuzli: Pogledajte kakve provjere prolaze kandidati

Ministarstvo odbrane BiH objavilo je u srijedu javni konkurs za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Iz reda bošnjačkog naroda potrebno je 13 kandidata sa VSS, VII stepen ili I ciklus bolonjskog sistema studiranja. Između ostalog, potrebna su četiri kandidata za muzičku službu instrumentalnog smjera truba, klarinet/saksofon, trobmon/eufonij i horna. Ostale službe su (veza, vojno-obavještajni, vojna policija, tehnička, vazduhoplovna tehnička, saobraćajna, sanitetska, veterinarska).
Iz reda srpskog naroda potrebno je 18 kandidata sa VSS, VII stepen ili I ciklus bolonjskog sistema studiranja. Najviše kandidata pima se u tehničku i sanitetsku službu i vojno-obavještajnu. Ostale službe su (veza, finansijska i intendantska).
Iz reda hrvatskog naroda potrebno je 6 kandidata u šest službi (vojna policija, vojno-obavještajni, tehnička, finansijska, saobraćajna i intendantska).
Kako saznaje bh. novinska agencija Patria, ovaj konkurs na čekanju je od maja ove godine, a “zahvaljujući” opstrukcijama Marine Pendeš (HDZ BiH), zamjenice ministra odbrane BiH čije je namjera bila da sama odabere kandidate iz hrvatskog naroda koji prođu testove, ali je u tome spriječena.
Inače savjetodavni članovi Komisije za prijem kandidata su vojni ataše Velike Britanije i Ole Asbjørn Fauske zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu.
Svi kandidati proći će tri faze provjere u centrima OS BiH. Prva faza provjera se provodi u centrima za regrutovanje i tranziciju u Sarajevu, Banjoj Luci, Čapljini i Tuzli:
– test fizičke spremnosti,
– test općeg znanja i
– test engleskog jezika.
Druga faza provjera se realizuje u Komandi obuke i doktrine u Travniku i podrazumijeva testiranje liderskih sposobnosti kandidata kroz sljedeće vrste testova:
– test fizičke kondicije (biip test),
– psihometrijski test,
– komandne zadatke bez vođe,
– vježbe planiranja,
– grupnu diskusiju,
– esej,
– prezentaciju,
– poligon sa pojedinačnim preprekama,
– komandne zadatke sa vođom i
– timsku utrku.
Treća faza provjera obuhvata:
– zdravstvene preglede i
– sigurnosne provjere.
Sve ostale uslove konkursa možete pogledati ovdje .
Pogledajte video o tome šta čeka kandidate:

Možda vam se svidi

Comments are closed.