-4.5 C
Kakanj
Subota, 16 Januara, 2021

Obilježena 22. godišnjica svirepog ubistva sedmoro civila u Poljanima kod Kraljeve Sutjeske

Utorak, 9. juni 2015. godine: U Poljanima kod Kraljeve Sutjeske danas je obilježena 22. godišnjica svirepog ubistva sedmoro civila koji su mučeni, ubijeni, a potom spaljeni u šumi Klašnica, između Poljana i Kraljeve Sutjeske.

U okviru programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve svirepog zločina koji se dogodio u Poljanima i Dana logoraša općine Kakanj upriličeno je polaganje cvijeće i prigodna obraćanja na Spomen-obilježju u šumi Klašnica. Prisutnima su se obratili, osim predstavnika Općine Kakanj, i Tahir Mandžuka, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Zihnija Bašić, predsjednik Udruženja logoraša općine Kakanj, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH i Sulejman ef. Čeliković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

U obraćanjima je, između ostalog, naglašeno da ni nakon 22 godine nisu sudski procesuirani odgovorni za ovaj zločin, a pravosudni organi su pozvani da utvrde krivce, te podignu optužnice kako zločin ne bi ostao nekažnjen. Sa obilježavanja su poslane poruke mira, solidarnosti i tolerancije među ljudima, naglašeno je da će se u Kaknju uvijek njegovati lijepi međuljudski odnosi i harmonija među svim ljudima, da će se njegovati ideal uvažavanja etnički drugog i drugačijeg, da sličnosti narode u BiH povezuju, a različitosti obogaćuju, i da uvijek treba težiti pravdi u pogledu sankcionisanja zločinaca, a sve u cilju kako se zlo nikada više nikome ne bi dogodilo.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Saveza logoraša BiH, Udruženja logoraša općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” općine Kakanj, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Slavko Bagarić, dopredsjednik Udruge invalida HVO-a Kakanj, predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92″ općine Kakanj, Udruženja antifašista i boraca NOAR-a 1941-1945, predstavnici Humanitarne organizacije “Kakanjsko srce”, učenici Osnovne škole “Rešad Kadić” Brnjic, učenici Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj (centralna škola i područna škola Tršće), predstavnici učenika iz svih kakanjskih osnovnih škola, predstavnici Asocijacije mladih OO SDA Kakanj, porodice žrtava zločina, mještani Poljana, građani Kaknja…

U drugom dijelu programa koji je obilježen kod nekadašnje područne škole u Poljanima u kojoj su žrtve zločina bile zatočene, čas historije je održao Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, prigodne recitacije su izveli učenici osnovnih škola “Rešad Kadić” Brnjic, “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj i “Hamdija Kreševljaković” Kakanj, a na otvorenom prostoru je upriličena i izložba fotografija zabilježenih u logorima širom BiH u periodu 1992-1995. Kod mekteba u Poljanima upriličen je i vjerski program u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

9. juna 1993. godine u Poljanima su ubijeni  Meho Jusić, Nedžad Kadrić, Rifet Mehak, Latif Mehmedović, Mehmedalija, Safet i Fehim Topalović. Zločin je počinjen nad sedmoro nenaoružanih i potpuno nedužnih lica od kojih su trojica bila u dobu starosti. Utvrđeno je da su navedena lica odvedena od svojih kuća u selu Poljani 9. juna 1993. godine od strane pripadnika Vojne policije HVO-a Kakanj, osim Latifa Mehmedovića koji je zatečen na cesti u blizini Kraljeve Sutjeske. (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO