Obilježen dan rođenja poslanika Muhammeda

U Gradskoj biblioteci je 13.januara održana književna večer posvećena rođenju posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. pod nazivom „Dobro nam doš’o Muhammede”.

Dan rođenja posljednjeg Božijeg poslanika obilježavaju muslimani cijelog svijeta kao uspomenu na djela jedne od najznačajnijih ličnosti u historiji čovječanstva. Muhammed a.s je posljednji Božiji poslanik rođen 13. januara 570.godine u Mekki u plemenu Kurejš.

Iz tog razloga je u Gradskoj biblioteci održana književna večer pod nazivom „Dobro nam doš’o Muhammede” čiji su gosti bili mr.Sulejman ef.Čeliković i mr. Hafiz Mevludin Dizdarević iz Zenice.

„Ovo je dan kada želimo odati priznanje najvećem sinu ljudskog roda, poslaniku Muhammedu a.s. Da bismo posmatrali život Božijeg poslanika prvo što se zapitamo je kakve je to ličnost koja je u svijetu imala toliko uticaja kao Božiji poslanik Muhammed a.s.? Za trideset godina od objave Kur’ana je pola svijeta prešlo na Islam, ali ne sabljom, ne grubošću, nego dobrotom i milošću. To je bio Božiji poslanik. Da bismo znali više o njemu moramo znati odgovore na pet pitanja: Ko je on? Sa čime je došao i šta je donio na ovaj svijet? Koji je cilj i svrha njegovog dolaska? Kakav je naš odnos prema njemu? Kakvi su oni koji ga slijede?” – rekao je mr.Sulejman ef.Čeliković.

Dok su o poslaniku Muhammedu a.s. govorili Dženan Kubat i Emina Bajtarević, polaznici mekteba koje je pripremao imam Elvedin Ibrahimspahić su učili salavate.

„U kulturnoj tradiciji BiH Bošnjaka ponaosob obilježavanje mevluda ima dugu tradiciju. Mevlud je zapravo obilježavanje rođendana Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i muslimani Bošnjaci su na različite načine tokom stoljetnog bistvovanja unutar islamskog kulturno-civilizacijskog koda nastojali obilježavati i vrijednovati ovaj datum , odnosno uzdizati i pokazivati Božijeg poslanika kao nekoga ko zaslužuje najveći respekt. On je ličnost koja stoljećima inspiriše i motivira ljude da čine dobro, da budemo bolji nego što jesmo. Muslimani u BiH su to iskazivali na različite načina. najviše kroz mevlude, a mevlud je stihovani prikaz života Muhammeda a.s. Zbog toga ovaj datum jeste važan u svijetu, i mislim da će Bošnjaci u budućnosti sjećati se djela Božijeg poslanika. Važna historija ostaje u našem sjećanju a ovo je datum da se sjetimo jedne velike ličnosti historije čovječanstva.” – rekao je na kraju književne večeri hafiz mr.Mevludin Dizdarević.

Možda vam se svidi

Comments are closed.