Obilježen 8. april – Dan oslobođenja Kaknja: Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

Popularno

Povezano

Povodom 8. aprila–Dana oslobođenja Kaknja, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju položeno cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima NOAR-a 1941-1945. i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, Rešad Merdić, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj, predstavnici Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. općine Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj, predstavnici Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, predstavnici Termoelektrane Kakanj i RMU Kakanj, predstavnici OO SDA Kakanj i OO SDP Kakanj, građani Kaknja…

- Marketing -

Prisutnima su se obratili Behaija Neimarlija, kakanjski borac iz perioda NOB-a, i općinski načelnik Nermin Mandra.

U svom obraćanju načelnik Nermin Mandra se osvrnuo na značaj 8. i 15. aprila – dva najznačajnija datuma iz historije Kaknja.

„8. i 15.april su dva najznačajnija datuma iz historije Kaknja. Ova dva datuma nisu samo brojke koje važne događaje smještaju u određeni historijski kontekst. Simbolika ovih datuma je povezana i u suštini se nadopunjuje.

Prvi, puno stariji datum, 15.april 1392.godine, označava prvo pominjanje Kaknja u pisanim izvorima. Premda je Kakanj postojao i prije zvaničnog pomena, zvanična historija treba fakte, datume, povelje i vjerodostojne izvore, pa je za nas povelja koju je bosanski kralj Stjepan Dabiša izdao u Sutjesci 1392.godine posebno važna kao što je za svaku indivuduu važan rodni list.

Međutim, za nas je važna i činjenica da se prvo pominjanje Kaknja veže za kontekst odbrane zemlje. Naime, bosanski kralj Stjepan Dabiša godinu dana nakon što je naslijedio najmoćnijeg bosanskog kralja Tvrtka I, piše povelju u Sutjesci i u njoj pominje Kakanj kao naselje koje poklanja vojvodi Hrvoju Vukčiću za zasluge u odbrani zemlje.

Ova povelja ukazuje na historijsku činjenicu da je jezgro srednjovjekovne bosanske države bilo u našem zavičaju i da su se na ovim prostorima vodili najvažniji državni poslovi, a među njima i odbrana. Ova povelja ukazuje i na postojanje toponima „Kakanj“ još u srednjem vijeku, ali i na njegov značaj čim ga kralj poklanja za zasluge u odbrani.

Odbrana države u tom periodu i kroz cijeli srednji vijek značila je i diplomatsku i oružanu borbu sa tadašnjim velikim silama za opstanak bosanske države i slobodu bogumilskog vjerskog izražaja koji je bio napadan, osporavan, negiran i etiketiran kao otpadnički, iskrivljen i heretički. Kroz negaciju bogumilskog vjerskog izražaja negirana je i suština bosanske posebnosti i njeno pravo da bude svoja i da ima atribute svoje državnosti.

Upravo u ovoj suštini koju implicira datum 15.april 1392.godine krije se i povezanost sa suštinom i značajem  8. aprila 1945.godine kada je Kakanj oslobođen u Drugom svjetskom ratu.

8. april 1945.godine označio je novu pobjedu u borbi za posebnost i opstojnost naše domovine.

Antifašistička borba koja je u konačnici rezultirala oslobođenjem naše domovine u Drugom svjetskom ratu omogućila je oživljenje političkog subjektiviteta BiH, obnovu državnosti naše domovine i opstanak njene suštinske multikulturalne odrednice.

Iz navedenih činjenica jasno se nameće zaključak da su 8. i 15.april dva najznačajnija datuma iz historije  Kaknja i da nema mjesta nikakvim razmišljanjima u smislu „za“ ili „protiv“ jednog ili drugog datuma.

Oba datuma simboliziraju borbu za slobodu i opstanak naše domovine, a time i svih atributa njene državnosti. Zbog toga ova dva datuma obilježavamo kroz jedinstven program.

Sa željom da još jače i snažnije na mlađe naraštaje prenosimo svijest o značaju ova dva datuma iz historije našeg zavičaja, svim građanima Kaknja čestitam 8. april – Dan oslobođenja i predstojeći 15.april-Dan općine Kakanj“, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

(Press Općine Kakanj)

- Marketing -

Najnovije