Obilježen 21. juni – Dan kakanjskih šehida i poginulih boraca semizovačkog ratišta

Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima, te vjerskim programom danas je na spomen-obilježju u mjestu Ljubina, u blizini Semizovca, obilježen 21. juni – Dan sjećanja na 13 šehida Trećeg manevarskog bataljona Kakanj koji su živote za slobodu dali u drugoj polovini juna 1995. godine na semizovačkom ratištu u operaciji deblokade Sarajeva.

Cvijeće su položili predstavnici Općine Kakanj, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj, predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida “Kakanj 92” općine Kakanj, borci, starješine i veterani Trećeg manevarskog bataljona Kakanj, sekcija demobilisanih boraca Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj, predstavnici Općinske organizacije SDA Kakanj, predstavnici Mjesne zajednice Ljubina i Udruženja žena “San” Ljubina, porodice šehida i građani Kaknja.

Armije Republike BiH juna mjeseca  1995. godine pokreće operaciju deblokade Sarajeva.  U operaciji su angažirane snage sastavljene od najboljih jedinica Armije R BiH među kojima je posebna uloga pripala Trećem manevarskom bataljonu  Kakanj. Na sarajevsko ratište Treći manevarski bataljon se upućuje 10. juna 1995.godine. Odmah nakon dobijanja naredbe izvršene su neophodne pripreme, te organiziran dolazak Manevra u zonu borbenih dejstava pravcem Dolovčići-kanjon Misoče-Gudenovaća-Tisovik-Stražba-Kamenička stijena. U okviru borbenih dejstava usmjerenih na deblokadu Sarajeva,  3.manevarski bataljon 21.juna 1995.godine, u ranim jutarnjim  satima, ovladava prvom linijom odbrane neprijatelja, te se spušta i ovladava dijelom  komunikacije Srednje-Semizovac, čime stvara uslove za uvođenje drugih jedinica radi eksploatacije dostignutih linija i produžetka napada prema Sarajevu. Istog dana, u kasnim popodnevnim satima, uz jak kontraudar daleko nadmoćnijeg neprijatelja, 3.manevarski bataljon je prinuđen na povlačenje. Premda cjelokupna operacija nije uspjela, ostala je zapamćena i zabilježena nevjerovatno snažna i nesalomljiva želja kakanjskih boraca i svih boraca koji su učestvovali u ovoj akciji da se spuste do semizovačke ceste i da krenu dalje prema Sarajevu sa željom da građanima ovog okupiranog, ugnjetavanog i razaranog grada donesu slobodu. U operaciji deblokade Sarajeva ukupni gubici Trećeg manevarskog bataljona su bili 13 poginulih boraca od čega tri člana komande, 12 teže ranjenih boraca i 36 lakše ranjenih boraca.

Podsjećamo na imena boraca i starješina Manevra koji su živote za slobodu dali na semizovačkom ratištu:

Neimarlija Enez, komandir čete Bosna i zamjenik komandant Trećeg manevarskog bataljona, odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, u narodu ostao zapamćen po svom lijepom odnosu spram čovjeka, te svojoj privrženosti porodici. Poginuo je u 32.godini života.

Pašo Kubat, dobrovoljac u redovima patriota, nekoliko puta ranjavan, završio ratnu oficirsku školu, odlikovan najvećim ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, u narodu ostao zapamćen po svom veselom duhu, lijepoj naravi i mladalačkoj zanimaciji za nogomet i automobile. Kada je poginuo imao je samo 22 godine.

Haris Ljubović, borac čete Bosna, završio Ratnu oficirsku školu, dobio pohvalu komandanta Trećeg korpusa, u sjećanju naroda Kaknja ostao je upamćen po svojoj dobroti , čestitosti i hrabrosti, volio je nogomet, poginuo je u 26. godini života.

Faik Zaimović , jedan od prvih dobrovoljaca u redovima čuvene čete „Bosna“, u narodu ostao zapamćen po svojoj dobroti, veselom duhu i šarmu. Volio je nogomet, folklor i pjesmu. Poginuo je u 33.godini života.

Selver Hodžić, dobrovoljac u Teritorijalnoj odbrani Kakanj, poginuo  21. juna 1995. godine na semizovačkoj cesti, u srcu je nosio nijjet da pomogne građanima opkoljenog Sarajeva koji su svakodnevno na zvjerski način ubijani, poginuo je u 24. godini života.

Nusret Mehić, borac Trećeg manevarskog bataljona, u narodu ostao zapamćen kao vrijedan čovjek koji je volio ljude, prirodu, domovinu i slobodu, poginuo je u 38. godini života.

Husein Salkić, pripadnik Patriotske lige, MOS-a, a poslije i Trećeg manevarskog bataljona, narod ga pamti kao povučenog i mirnog čovjeka, a povučeni i mirni ljudi u duši nose zadivljujuću ljubav prema čovjeku, porodici, zavičaju i domovini, poginuo je u 27. godini života.

Zijad Banjić, u borbu se uključio na samom početku agresije, život ga nije milovao, u sedmoj godini  života ostao je bez oca, a kao mladić i bez majke, najvažniji oslonac u životu- roditelje nije imao.  Poginuo je u   31. godini života.

Hasan Brkić, hljeb  zarađivao u rudarskim jamama, bio član Patriotske lige i čete Bosna, dobrovoljac na misočkom ratištu, poginuo u 32. godini života  kao komandir čete u 3. manevarskom bataljonu.

Nedžad Čišija, borac Trećeg manevarskog bataljona, u narodu se pamti kao mladi čovjek koji je  volio  druženje, nogomet i prirodu, bio je privržen roditeljima, kakanjskom zavičaju i zemlji  Bosni, poginuo je u 22. godini života.

Nijaz Junuzović, kada je poginuo u akciji deblokade Sarajeva imao je samo 21 godinu života, njegova hrabrost i  zalaganje za dobrobit zajednice trebaju biti primjer mlađim naraštajima.

Denis Amidžić, učesnik akcije deblokade Sarajeva, narod Kaknja ga pamti kao mladog čovjeka plemenite duše, poginuo je u 21. godini života.

Vahidin Bjelopoljak, dobrovoljac u redovima Teritorijalne odbrane Kakanj, hrabro se borio u sastavu 311. lahke brigade, a potom i u redovima Trećeg manevarskog bataljona, kada se prijavio dobrovoljno da brani domovinu imao je samo 20 godina, poginuo je u 24. godini života.

 

(Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Leave A Reply