Obilježen 109. rođendan Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj: Svečanost koja bi zbog vrhunske organiziranosti i kvalitete sadržaja slobodno mogla i na turneju po školama i dječijim pozorištima

0
152

“Kad se mnogo malih složi, tad se snaga stoput množi…kad se male ruke slože, sve se može, sve se može…”, čuvena himna malih zadrugara, složne djece iz dječijeg romana “Vlak u snijegu” Mate Lovraka, za sve one koji rado prebiru po svojim sjećanjima na omiljene školske lektire, danas (19.5.2017.godine) je na daskama kakanjskog Doma kulture deklamovana u formi školske priredbe.

Za ovaj događaj koji bi zbog vrhunske organiziranosti i kvalitete sadržaja mogao, i to će potvrditi svi koji su bili u sali Doma kulture u Kaknju, slobodno krenuti i na turneju po školama i dječijim pozorištima, zaslužni su učenici, nastavnici i uprava Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj.

Bila je to svečanost povodom 109. rođendana ove škole. Nakon svečanosti jasno je bilo da je sve isplanirano pomno, da se svakoj tački pristupilo ozbiljno, da se radilo tokom cijele godine, da se svaki atom snage uložio kako bi svečanost bila u skladu sa ugledom i časnom višedecenijskom prosvjetnom misijom škole.

Fascinirajuće dramsko stvaralaštvo, vrhunski folklor, tačka “Papirne princeze” sa haljinama izrađenim od papira, podjela uloga na sceni i oko scene u kojoj je svaki učenik znao šta treba činiti (baš kao i mali zadrugari Mate Lovraka), nastup hora i muzičara, popratni vizuelni efekti na sceni… Sve je bilo vrhunski smišljeno, poredano, izvedeno…

Na ovakvom pristupu organizaciji svečanosti povodom Dana škole čestitamo direktoru, njegovim saradnicima, nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj.

Organizacijom ove svečanosti pokazali su da svojim djelima slijede primjer čuvenog ljetopisca Mula Mustafe Bašeskije koji je vrijedno bilježio sarajevske događaje iz druge polovine 18.vijeka i tako napisao svoj “Ljetopis”, a oni što sačiniše njegovu biografiju zabilježiše da je neko vrijeme bio i muallim džamije u Zgošći kod Kaknja, dakle u blizini kakanjske škole koja danas obilježi svoj 109.rođendan.

Osnovni Bašeskijin motiv za bilješke koje je ostavio sadržan je u misli da ono što se zapiše ostane, a ono što se pamti nestane. Pa zato neka ostane i ovaj zapis o današnjoj fascinirajućoj svečanosti koju izvedoše učenici i nastavnici kakanjske Bašeskijine škole – vrijedni mali zadrugari Mate Lovraka.

“Mala iskra požar skriva, kap do kapi rijeka biva. Hajde zato svi u jato, kao vrapci živ, živ, živ…”

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here