Obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti u Kaknju u znaku završnih radova na izgradnji biciklističke staze

Ovogodišnja Evropska sedmice mobilnosti koja se obilježava u periodu od  16.  do 22. septembra, u Kaknju će biti u znaku završnih radova na izgradnji biciklističke staze u gradskoj jezgri Kaknja i uređenja prostora oko staze.

Izgradnjom biciklističke staze Kakanj se pridružuje inicijativi evropskih gradova da se u gradskim zonama što više koristi bicikl kao prevozno sredstvo sa ciljem poboljšanja ekološke slike, smanjenja potrošnje goriva, smanjenja saobraćajnih gužvi, te promoviranja zdravog načina življenja.

Staza je poklon preduzeća “Trgošped” koje radove izvodi iz vlastitih sredstava, te Općine Kakanj koja je izdvojila sredstva za uređenje prostora uz stazu, izvršila označavanje staze, izvršila nabavku ograde i sl.

U budućem periodu Općina Kakanj će izvršiti postavljanje klupa uz stazu, te dodatno osvijetliti pojedine dijelove staze.

U Kaknju se radi i na uređenju nove dionice desne obale rijeke Bosne nizvodno od Mosta mladih što će rezultirati i novom dionicom staze koju mogu koristiti i biciklisti i pješaci.

Evropska sedmica mobilnosti je kampanja usmjerena ka podsticanju građana na korištenje javnog prijevoza, biciklizam, šetnju i na podsticanje europskih gradova da promovišu ta prevozna sredstva, grade biciklističke staze itd.

Biciklisticka staza (1)

Možda vam se svidi

Comments are closed.