18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

O vakcinama: Evo koliko vas štiti jedna doza Pfizera, a koliko Moderne i AstraZenece


Prema podacima istraživanja provedenih na 375.000 ljudi u Velikoj Britaniji, vakcine kompanija Pfizer i AstraZeneca pružala su 72% zaštite od simptomatske zaraze COVID-19. Studije navode da zaštita od jedne doze vakcine traje najmanje 10 sedmica, ali da je primanje druge doze od velike važnosti jer onda zaštita vakcine Pfizer raste na 90%.

Druga terenska studija iz Škotske, objavljena u časopisu Lancet, pokazala je da je pojedinačna doza Pfizerove vakcine 28 do 34 dana nakon vakcinisanja bila 91% učinkovita protiv hospitalizacije. Jedna doza vakcine AstraZeneca štitila je za 88% od težih simptoma koji bi doveli do prijema u bolnicu.

Istraživanje provedeno u Engleskoj utvrdilo je da je jedna doza Pfizerove ili AstraZenecine vakcine za 50% smanjila širenje simptomatske zaraze među članovima domaćinstva, piše Business Insider.

Prema dokumentima Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), prva doza Pfizera bila je 52.4% učinkovita u zaštiti od simptomatske zaraze COVIDOM-19. No u tu procjenu je uračunat i period od 11 dana prije početka djelovanja prve doze tako da bi realna zaštita trebala biti veća i iznositi između 29.5% i 84.5%.

Prema podacima iz kliničkih ispitivanja, prva doza vakcine Pfizer bila je 100% učinkovita u zaštiti od hospitalizacije i smrti.

Medicinski statističar Stephen Evans sa sveučilišta London School of Hygiene & Tropical Medicine kazao je kako, na temelju ukupne evaluacije podataka FDA, postoje “prilično jasni dokazi” da jedna doza Pfizerove vakcine štiti najmanje 80%, ako ne i 90%, od simptomatske zaraze koronavirusom.

Vakcina kompanije Moderna bilo je tokom ispitivanja na ljudima 69.5% učinkovito u prevenciji simptomatskog koronavirusa između prve i druge doze, s pravom vrijednošću između 43.5% i 84.5%. I u ovu procjenu od 69.5% bilo je uključeno razdoblje od 13 dana prije početka djelovanja vakcine tako da bi stvarni postotak trebao biti veći.

Evans je kazao kako na temelju dostupnih podataka Modernina vakcina nakon prve doze pruža najmanje 80% zaštite, odnosno vjerovatno više od 90%, tokom 28 dana nakon početka djelovanja.

Evans smatra kako je za AstraZenecinu vakcinu teže utvrditi njenu djelotvornost nakon prve doze, jer su se u kasnijim fazama ispitivanja koristili različiti modeli, te kaže da je opsežno istraživanje FDA još uvijek u toku.

Prema istraživanju objavljenom 19.januara u časopisu Lancet, jedna doza AstraZenece bila je tokom 90 dana 76% učinkovita u zaštiti od simptomatskog COVIDA. Stručnjaci su u studiji naveli da je jedna doza osigurala 100% zaštitu od hospitalizacije.

J&J se tokom svojih kliničkih ispitivanja bavio zaštitom od umjerenih do ozbiljnih simptoma nakon zaraze COVIDOM-19, a ne simptomatskom infekcijom, poput Pfizera, Moderne ili AstraZenece.

Vakcina Johnson & Johnson počelo je štititi 14 dana nakon vakcinisanja te je tokom narednih 28 dana pružala zaštitu od 66.1%. Učinkovitost vakcine na terenu varirala je od zemlje do zemlje. U SAD-u je vakcina J&J bila učinkovita 72%, u Južnoj Africi 64%, a u Brazilu 68%, no treba napomenuti da i u Brazilu i Južnoj Africi kolaju sojevi koji bi mogli u nekoj mjeri biti otporni na protutijela nastala nakon vakcinisanja ovim vakcinom.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO