NVO u Kaknju nije mrtav: Članovi KICK-a odlučno protiv zagađenja zraka

0

Veći dio Bosne i Hercegovine prethodne sedmice bio je pogođen ogromnim zagađenjem zraka, a najavljen je i novi val zagađenja prestankom padavina.

I dok građani nijemo šute i svoje nezadovoljstvo izražavaju samo putem društvenih mreža članovi KICK-a odlučili su izaći na ulicu i javno iskazati svoje nezadovoljstvo.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Nekoliko članova KICK-a se okupilo u ulici Zeničkog partizanskog odreda gdje se neposredno pored puta nalaze stabla koja su godinama krasila taj dio grada, ali čije su krošnje nedavno i razane.

– Evo nas pored osakaćenih stabala drvoreda koje smo uništili rezanjem krošne do samog stabla. Radi se zastarjeloj toping metodi orezivanja koja je zabranjena u većini zemalja svijeta, ali ne i kod nas – navode iz KICK-a, aludirajući na problem koji podsjeća na izreku „rezanje grane na kojoj sjediš“.  Unatoč benefitima koja ova stabla mogu donijeti u vrijeme zagađenja, neko je odlučio iste „osakatiti“.

– Dakle, sve je legalno. Čekat ćemo pet godina da se obnove krošnje a do tada disati na slamke kisik iz teglica. Dobro smo se sjetili – zaključuju akitivisti KICK-a.