Nuklearni rat između Rusije i Amerike dovešće do decenijske zime

“Dejli mejl” prenosi da su istraživači u svom naučnom radu koristili novi model, koji se odlikuje većom rezolucijom i povećanom granicom pokrivenosti, do 140 kilometara.

Istraživanje pokazuje da bi požari izazvani upotrebom nuklearnog oružja izbacili u atmosferu 147 miliona tona čađi koja bi, nakon što bi se za nekoliko nedelja raširila po zemljinoj lopti — zaklonila sunčevu svjetlost.

Eksperti prognoziraju da bi bilo potrebno sedam godina da ova zavjesa od čađi primijetno spadne, a da bi bile potrebne još tri godine, nakon ovih sedam, pa da svjetlost bude u mogućnosti da se vrati u normalno stanje i da opet dopire do površine zemlje.

Zavjesa od čađi na nebu, prema procenama američkih naučnika, dovešće do pada površinske temperature vazduha za više od 8 stepeni Celzijusa. Informacije koje se nalaze u grafikonu istraživanja pokazuju da će temperaturne anomalije trajati oko 4 godine, dok će za potpuni povratak pokazatelja na predratni nivo biti potrebna jedna decenija.

Osim toga, u istraživanju se navodi da će atmosferski efekti dovesti do kolapsa monsuna i varijabilnosti ciklusa “El Ninjo” (kolebanja temperature sloja vode u ekvatorijalnom delu Tihog okeana, koje primjetno utiču na klimu).

Novi model u cjelini ponavlja rezultate ranijih istraživanja, ali pokazuje da oblak čađi nestaje brže nego u starom modelu NASA. Stepen reakcije klime pri tome ostaje sličan.

Povećana rezolucija modela omogućava da se prognozira jači pad temperature i nove padavine na planetu tokom prvih godina nakon nuklearnog napada.

Po mišljenju istraživanja — u prvim godinama nakon rata će se povećati sjeverni polarni vrtlog, što će dovesti i do povećanja temperature na Arktiku i u sjevernom dijelu Evropi.

Dobijeni podaci potvrđuju prognozu manje kompleksnih modela, koji su korišćeni osamdesetih godina prošlog vijeka.

“Modeli pokazuju da će nakon velikog nuklearnog rata između SAD i Rusije nastati nuklearna zima”, navode istraživači.

“Nuklearni napad velikih razmjera bio bi samoubistvo za zemlju koja odluči da izvede takav napad”, ukazuje naučnik, naglasivši da bi korišćenje nuklearnog oružja SAD i Rusije imalo katastrofalne posljedice za cijeli svijet.

“Naravno — treba smanjiti nuklearni arsenal i, po mogućnosti — razoružati sve države koje posjeduju nuklearno oružje”, zaključili su naučnici, prenosi “Sputnik“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply