Novi udar na džepove građana u BiH: Piletina uskoro drastično poskupljuje

Građani Bosne i Hercegovine uskoro mogu očekivati poskupljenje piletine i proizvoda od pilećeg mesa.

Ovu informaciju za portal Radiosarajevo.ba je potvrdio potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara u BiH Edin Jabandžić.

  • Poskupljenje je neminovno. Kada će se desiti još sa sigurnošću ne možemo potvrditi. Cijene piletine i proizvoda od pilećeg mesa će poskupiti od 10 do 20 posto”, potvrdio je Edin Jabandžić.
- Marketing -

To znači da će sada kilogram fileta mjesto osam KM koštati između 8,8 i 9,6 maraka.

Jabandžić objašnjava razloge za ovo poskupljenje koje će, nema sumnje, biti novi udar na standard bh. građana koji su zbog prihvatljivih cijena od mesa najviše kupovali upravo ono pileće.

  • Drastično su skočile cijene hrane na međunarodnim berzama. Cijena pšenice na svjetskom tržištu poskupila je za 55 posto”, dodao je potpredsjednik Koordinacijskog odbora peradara u BiH.

Država BiH ne može da utječe na poskupljenje, u ovom slučaju, piletine i proizvoda od pilećeg mesa.

  • Cijenu pilećeg mesa diktiraju europski i svjetski tokovi. Ono što država može uraditi jeste da subvencionira i finansijski pomogne proizvođačima”, dodao je Jabandžić.

U vrijeme pandemije, država nije pomogla na adekvatan način proizvođačima pilećeg mesa.

  • Nijedan od pet-šest vodećih proizvođača pilećeg mesa u BiH nije dobio nikakvu pomoć od države. U FBiH su subvencionirali one kompanije koje barem 30 posto svojih proizvoda izvoze. Kao, razlog je da se potakne izvoz”, kazao je Jabandžić.

Prozvođači pilećeg mesa su se u ovim turbulentnim vremenima snalazili samo kako znaju i umiju.

  • Kada je država proglasila stanje prirodne nesreće u martu 2020. godine, na snagu je stupio moratorij na cijene. Nismo dobili nikakve subvencije, a cijene hrane, transporta i ostalog su porasle. Snalazili smo se kako znamo i možemo”, naglasio je Jabandžić.
- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano