Novi šef bh. diplomatije, Elemedin Konaković: “Očekujem da ću se lagano dogovarati sa Bećirovićem i Komšićem, a sa Cvijanović…”

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, nakon današnjeg polaganja zakletve naveo je kako mu je danas prvi radni dan kao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

“Danas sam na poslu prvi dan. Turković je zamolila danas da napravimo primopredaju. Plan je da krenemo sa aktivnostima odmah na više polja”, rekao je Konaković.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

On je najavio kako će jedna od prvih aktivnosti biti i sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako bi koordinirali zajedničke stavove.

“Očekujem da ću se lagano dogovarati sa Bećirovićem i Komšićem, a da ću nekako ono što se ne budem slagao sa Željkom Cvijanović, to nije nikakva tajna, mislim da ćemo ipak imati snage da u fokus stavimo prioritete oko kojih se slažemo”, rekao je Konaković.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Kako dodaje, BiH ima puno posla na ovom polju, te ništa ne može uraditi sam, a o kapacitetu kabineta još nije razmišljao.

O prijedlozima Bećirovića za ambasadore BiH navodi kako na spisku ima kvalitetnih ljudi, ali da ima i onih koje on ne bi predložio.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Denis Bećirović ima puno pravo da predloži sve ambasadore. Naš dogovor jeste bio da mi neke sugerišemo. Mi smo napravili jednu ozbiljnu proceduru te smo napravili uži krug od nekih 30-ak ljudi. Dostavit ćemo ih godspodinu Bećiroviću. Ja nisam član Predsjedništva i dajem podršku u obavljanju ove dužnosti gospodinu Bećiroviću”, rekao je.

Konaković je govorio i o formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Konaković navodi kako ne vidi opciju da SDA uđe u vlast na nivou Federacije.

“U Zastupničkom domu postoji kvalifikovana parlamentarna većina, u Domu naroda skoro dvotrećinska većina koja će staviti potpis na prijedlog mandatara Nermina Nikšića na sastav nove Vlade. Izabrani predsjednik i potpredsjednici imaju opciju da potvrde tu Vladu ili je blokiraju. Gospodin Refik Lendo može izabrati put blokade. Da li će to uraditi to je na njemu.

Ako to urade ja znam kakva će biti reakcija javnosti i građana koji očekuju neku promjenu. Savjetujem im da se okrenu onome što bih suštinski, iskreno volio vidjeti, da reformišu jako važnu stranku za BiH. Da se pogledaju u ogledalo i da shvate da niko nije htio sa njima pregovarati o vlasti i da u kratkom roku dobijemo jaku SDA kao dobrog partnera”, rekao je Konaković

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje...

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini...

Proizvodi ‘Laste’ od iduće sedmice i na policama trgovačkih centara u Sloveniji

Nakon manje od godinu dana otkako je ponovo otvorena,...

Trinaestgodišnji Kemal treba našu pomoć

Udruženje Mali ljudi velikog srca pokrenulo je Apel za...