Novi adver pogodio milione smartfona pod Androidom

Više miliona smartfona moglo bi da bude pogođeno novim adverom (oglašivački program).

Taj adver je otkrio istraživač iz “Avasta”, češke kompanije za izradu zaštitnih programa na internetu, u Play store, Guglovoj onlajn prodavnici mobilnih aplikacija za smartfone i tablete koji funkcionišu pod operativnim sistemom Android.

Adver, sakriven u raznim aplikacijima, ne bi trebalo da odmah ispoljava svoje dejstvo, a onda bi trebalo da objavljuje razne upozoravajuće poruke na ekranu smartfona, ukazujući na prepunu memoriju, prisustvo virusa ili rizičan sadržaj i pozivajući korisnika da se usmjeri na razne URL (web adrese), očigledno lažne.

Avast je objavio da bi adver trebalo da bude sakriven unutar tri aplikacije: “durak” – kartaške igrice relativno popularne i preuzete oko 10 miliona puta, “IQ test” (ruska verzija) i “Ruska istorija”.

Korisnici koji su preuzeli neku od te tri aplikacije su potencijalno pogođeni tim adverom.

Tri aplikacije potiču sa tri različite strane, tako da je teško utvrditi kako i zašto je došlo do prisustva advera unutar njih.

“Google” je odmah uklonio sporne aplikacije iz svoje prodavnice, a sada je ostalo da se utvrdi da li su samo one pogođene tim adverom i to očigledno dovodi u pitanje bezbjednost unutar “Google” prodavnice, objavljeno je danas na web sajtu zone-numerique.com.

Možda vam se svidi

Comments are closed.