Novalić uputio poruku povodom obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmomPremijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je poruku povodom obilježavanja 9. maja, Dana Zlatnih ljiljana i Dana pobjede nad fašizmom, u kojoj se kaže:

„Svim dobitnicima najvećeg ratnog priznanja i članovima porodica poginulih, umrlih i nestalih dobitnika ovog priznanja, povodom Dana Zlatnih ljiljana, upućujem zahvalnost na velikoj hrabrosti, požrtvovanosti i nemjerljivom doprinosu u borbi za odbranu i oslobođenje Bosne i Hercegovine. Naša trajna obaveza jeste da se ne samo na ovaj dan, nego uvijek i s ponosom sjećamo tih velikih patriota i odamo im počast.

- Marketing -

Danas se ujedno obilježava i Dan pobjede nad fašizmom, kojim se odaje počast žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu, koji su svojom borbom i zalaganjem doprinijeli stvaranju slobode i jednakosti za sve građane. Ponosan sam što Bosanci i Hercegovici ni danas ne odustaju od borbe protiv raznih fašističkih ideologija, pokazujući da smo opredijeljni da zajedno živimo i stvaramo bolju budućnost za sve.

Našu zahvalnost ne izražavamo samo riječima, nego nastojanjima da svim borcima i porodicama poginulih boraca omogućimo dostojanstvo koje zaslužuju.

Danas su isplaćene uvećane boračke naknade prema nedavno usvojenim izmjenama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica, a za što smo u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH osigurali dodatnih 18,5 miliona KM. Dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja naknada je povećana za 14 posto, te pet posto ratnim vojnim invalidima, kao i porodicama šehida i poginulih boraca. Ovim zakonom smo uveli i tzv. švicarsku formulu koja garantuje boračkoj populaciji povećanje naknade svake godine.“

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano