― Marketing ―

Nova vakcina iz Austrije štiti od svih varijanti koronavirusa

- Marketing -

Nova vakcina iz Austrije štiti od svih varijanti koronavirusa, saopćio je Eurocomm PR, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Tim naučnika Medicinskog univerziteta u Beču razvio je novi tip vakcine protiv virusa SARS-CoV-2 koja je, prema podacima iz pretkliničkih studija, djelotvorna protiv svih varijanti virusa, uključujući i omikron.

Vakcina na bazi antigena PReS iz hepatitisa B ciljano djeluje na domene za vezanje receptora i potiče specifičnu reakciju stvaranja kvalitetnih IgG4 antitijela zahvaljujući kojima se sprječava prodiranje virusa u ćelije i posljedična infekcija. Dok postojeće genetske vakcine protiv Covida-19 induciraju uglavnom privremeni imuni odgovor, ovom vakcinom dolazi i do stvaranja dugotrajnih antitijela.

- Marketing -

Zbog proteina PReS naučnici očekuju da vakcina djeluje i kod osoba kod kojih prije nije zabilježena nikakva imuna reakcija. Prema ranijim analizama, kod oko 20 posto oporavljenih od infekcije koronavirusom nije dokazano postojanje specifičnih antitijela zbog čega su bili izloženi stalnom riziku od reinfekcije.

– Stiče se trajni imunitet protiv starih i novih varijanti koronavirusa. Aktivne komponente vakcine pojačavaju imuni odgovor i blokiraju širenje virusa – objašnjava voditelj istraživanja Rudolf Valenta iz centra za patofiziologiju, infektologiju i imunologiju.

Ispitivanja koja su prethodila razvijanju vakcine zasnovana su na nekoliko desetljeća dugim saznanjima iz oblasti alergijskih bolesti. Rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu Allergy.

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...