25.7 C
Kakanj
Utorak, 3 Avgusta, 2021

Nova knjiga Fuada Breščića

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

U toku je štampa nove knjige autora Fuada Breščića, pod nazivom Nosila te dobrina – dolinom Trstionice. Izdavač je „Dobra knjiga“ iz Sarajeva. Očekuje se da će krajem ovog mjeseca biti u rukama čitaoca, na policama biblioteka i u knjižarama

U knjiškom bloku, nove knjige Fuada Breščića, smješetene su 24 atentične priče iz kakanjskog kraja, tačnije iz doline Trstionice za koju je autor vezan rođenjem, odrastanjem kroz djetinjstvo, a kasnije životom i radom, posebno neraskidivim vezama za ljude koji su i glavni likovih njegovih priča. Kako sam autor kaže to su „obični ljudi bogata živata“.
Dvadest četiri priče iz doline Trstinice
naslovna_fuadRiječ je o atentičnim pričama pod kjiškim nazivom Nosila te dobrina – dolinom Trstionice, sa univerzalnim porukama, a svaka je zasnovana na istinitim događajima ili doživljajima, sa stvarnim likovima. Poslije, „101 anegdote iz života rudara“, ovo je drugo autorsko djelo, rudarskog inženjera Fuada Breščića i svi koji su do sada imali priliku čitati rukopis ubjeđeni su da će i ovo djelo naići na slično, možda identično interesovanje, jer su anegdote dostigle neočekivanu popularnost i vrlo dobre ocjene, kako čitaoca tako i stručne kritike.I ne samo u Bosni i Hercegovini već izvan njenih granica. Između zatjeva za drugim proširenim izdanjem rudarskih anegdota i objavljivanja priča iz doline Trstionice autor se odlučio za ovo drugo, vjerujući da će i 24 priče sa bezbroj likova, naići na istui prihvaćenost kao i 101 anegdota. Pored niza različitih likova i ovdje se pripovjeda o ljudima – rudarima iz ovog kraja. Tema su niza od 24 priče, od kojih kao rudarske posebno značajne izdvajamo: Najjači rudari, Bajzid i genetika, Austrijanci, Krajšnici i Slovenci.
Izdavač i autor su se odlučili da i na ovom izdanju jedan od recenzenata bude profesor u Gazi Husrefbegovoj medresi Mustafa Spahić. Recenzentskog posla prihvatio se i Mons. Luka Tunjić, magistar teoloških znanosti koji je porijeklom iz Vukanovića, jednog od naselja o kojem Breščić pripovjeda u svom novom autorskom djelu.

Autor je kao rudar kopao povijest Kaknja
affan_fuadMons. Luka Tunjić govoreći o autoru svojom recenzijom nagovještava i suštinu sadržaja ove knjige. Ovo jednog kratkog izvoda iz te recenzije: Kako je „kopao“ u rudniku kao njegov upravitelj na različitim službama tako je, paralelno „iskopavao“ po povijesti Kaknja, mentalitetu ovih ljudi, okolnih mjesta, planina, rijeka, običaja… i svega što je vezano uz tog običnog i jednostavno čovjeka i njegov krajolik. Ta ljubav, plemenita i lirska duša se iščitava iz svake priče. Posebnu draž ovim pričama i cijeloj knjizi daje Autorova sposobnost suživljavanja s likovima, mjestima i događajima o kojima piše i koje opisuje. Piše jezikom inženjera, čiji je cijeli život vezan uz rudnik, gdje u najtežim situacijama brzina i praktičnost izbijaju u prvi plan i gdje borba za goli život – spašavanje života na prvom mjestu. Isti misaoni koncept i emocije se osjete i u njegovim pričama. On je vezan uz komorata i samo jednu želju da šihtu sretno završi i da živ izađe iz rudnika.

Mjesta i familije u pričama iz doline Trstionice
Zanimljivo je zapažanje i profesora Spahića, koji istče mjesta o kojima se piše, ali i ljude i familije koje su našle mjesto u ovim pričama. Evo i kratkog izvoda iz te recenzije: „Centralno mjesto autora zauzima znanje, saznanje, kazivanje, doživljavanje, proživljavanje, saživljavanje i identifikacija sa rijekom Trstionicom i svim bližim i daljim mjestima njene kotline: Bjelavićima, Obrima (Hrasnom), Brežanima, Bištranima, Gorom, Dobojem (Dobujom), Živaljima, Kaparovićima, Ričicom, Zlokućama, Vukanovićima, Kraljevom Sutjeskom, Bijelim Poljem, Miljačićima, Haljinivićima, Slapnicom, Čalucima, Zgošćom, Bobovcem, Halinovićima, Sebinjem, Desetnikom, Bičerom, Poljanama, Lučićima, Papratnim, Mijakovićima, Dragovićima i svim drugim u knjizi navedenim mjestima, neovisno ko u njima živi, piše i opisuje ih sa velikim znanjem i poštovanjem. Nevjerovatno je topao, iskren i utemeljen opis i poznavanje rijeka, planina, povijesnih toponima, poznavanje flore i faune ali i vrsta životinjskog svijeta. Poseban ugođaj i događaj predstavlja opis i karakterologija likova i nekih familija čija se genalogija prati unazad nekoliko generacija“…

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO