Norveški biskup Ole Christian Kvarme posjetio Muftijstvo mostarsko

Popularno

Povezano


U posjeti su boravili i g. Stein Villumstad, raniji generalni sekretar Evropskog vijeća vjerskih lidera, kao i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica. Sastanku je prisustvovao i Rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva mostarskog mr. Ilham ef. Puce.
Tokom sastanka razgovarano je o Inicijativi Norveške, Vijeća za ekumenske i međunarodne poslove i religijskih lidera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije da se olakša međureligijski dijalog između katoličkih, pravoslavnih, muslimanskih i jevrejskih predstavnika.
Fokus razgovora je bio na međureligijskom dijalogu, značaju izgradnje mira i povjerenja među narodima.
Biskup je upoznao muftiju da se u proteklom periodu susreo sa značajnim brojem zagovornika i promotora međureligijskog dijaloga na području jugoistočne Evrope, te je naglasio značaj zajedničkog pristupa religijskih lidera u Evropi na planu promocije vrijednosti mira, suživota i tolerancije.
Muftija je konstatovao da je Bosna i Hercegovina kroz historiju mjesto susreta religija. Istakao je da saradnja religijskih zajednica osigurava mir i prosperitet na Balkanu. Govoreći o Mostaru kao vjerskom, kulturnom i društvenom centru regije Hercegovine muftija je rekao da je rijetko koji grad doživio takvo razaranje i devastaciju, ali je ipak uspio zadržati svoju multikulturalnu supstancu. Naglasio je da su napravljeni značajni pomaci na planu dijaloga i suživota, ali da je te integracijske procese, nažalost, u značajnoj mjeri usporila politika razdora i podjela.
Muftija je poručio da kvalitetni međuljudski odnosi zahtjevaju posvećenost, vjeru, volju i jedan iskreni pristup.
Nakon sastanka u muftijstvu upriličen je zajednički ručak kojem je prisustvovao i iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović koji je govorio o brojnim uspješnim projektima i dugogodišnjoj saradanji Eparhije Zahumsko-Hercegovačke i primorske i Muftijstva mostarskog koja je imala benefite i odražavala se pozitivno u našim vjerskim zajednicama.
Potom su gosti iz Norveške posjetili Stari Most, simbol grada Mostara, mira, suživota, kulture, civilizacije i dragulj svjetske kulturne baštine.

- Marketing -

Najnovije