Nogometni savez BiH se oprostio od Ivice Osima: “Nevjerica i tuga”


“Vijest o njegovoj smrti primljena je sa nevjericom i tugom u Nogometnom/Fudbalskom savezu. Nema više čovjeka koji je uvijek, pa i kada je bilo najteže, najneizvjesnije, zračio optimizmom i pozitivnom energijom. NS/FS BiH je njegovim odlaskom izgubio velikog prijatelja. Njegova, često filozofska shvatanja fudbala, ali i života, su dragocjena jer su iskrena i uvijek su bila usmjerena ka napretku.

- Marketing -

Zahvaljujući svom autoritetu i uticaju u svijetu fudbala, dao je nemjerljiv doprinos u prevazilaženju najveće krize i suspenzije NS/FS BiH 2011. godine”, navodi se na zvaničnoj stranici Saveza.

Fudbalsku karijeru počeo je 1954. godine u omladinskom pogonu sarajevskog Željezničara, za čiji prvi tim debituje 1959. godine na utakmici protiv Proletera iz Osijeka. Tokom igračke karijere nastupao je još za holandski Cvole, te francuske klubove Strazbur i Valensijen. Za “A” reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 16 utakmica i postigao 8 golova. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1964. godine u Tokiju, kada je u pet odigranih utakmica postigao 4 gola. Kao trener vodio je Željezničar, Partizan, Panatenaikos, Šturm, Džef Junajted, te reprezentacije Jugoslavije i Japana.

Za počasnog predsjednika NS/FS BiH proglašen je 22. decembra 2016. godine.

Njegova smrt veliki je gubitak za domaći, ali i evropski i svjetski fudbal. NS/FS BiH izražava iskreno saučešće porodici i prijateljima popularnog “Švabe”, dodali su iz Saveza. prenosi “Radiosarajevo“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano