Noćna utrka ‘Kakanj za 5’: U najboljem svjetlu predstaviti grad

Pred nama je treće izdanje ulične noćne utrke “Kakanj za 5”.

Ovogodišnja  utrka je specifična po tome što se odvija u sjeni pandemije korona virusa. Organizatori su dužni pridržavati se aktuelnih mjera i naredbi koje donosi Krizni štab ministarstva zdravstva FBIH u pogledu odvijanja sportskih manifestacija na otvorenom. Zato je broj učesnika utrke ograničen na maksimalno  300 trkača.

Premda su organiciono tehničke pripreme za utrku počele još u februaru cio proces je, zbog poznatih razloga, bio “zaleđen” nekoliko mjeseci.

Foto: Kakanj-X.com

Broj od 300 učesnika je skoro popunjen. I ove godine se na utrku prijavio veliki broj naših sugrađana što i jeste osnovni cilj projekta “Kakanj za 5”: omasovljenje rekreativnog trčanja u gradu.

Pored Kakanjaca tu su, već tradicionalno, trkači iz Zenice, Sarajeva, Vogošće i Konjica a ove godine i  organizovane grupe iz Goražda i Banovića te mnogih drugih sredina.

Udruženje “KA plus” kroz projekat “Kakanj za 5” želi promovisati i u najboljem svjetlu predstaviti naš grad. Počevši od ove godine svaka utrka će biti tematska. Centralna tema lll noćne ulične utrke je  naš kakanjski heroj, naš obični čovjek rudar. Naš grad je nastao i izgrađen zahvaljujući radu i trudu rudara. Razvoj Kaknja je organski vezan za rad kakanjskih rudara.

Najdraži suvenir trkača uličnih utrka i maratona bilo gdje u svijetu je medalja koju dobije svaki učesnik po uspješnom  okončanju utrke. Medalja lll noćne ulične utrke je urađena po uzoru na popularnog kakanjskog ‘Ćiru’ koji je decenijama tutnjao kroz centar grada prevozeći crno zlato iskopano rukama vrijednih rudara.

Na prigodan način će se obilježiti i sto godina FK “Rudar”

Organizatori žele da osim vrhunskih atletičara  privuku mlade osobe školskog uzrasta i studentsku populaciju  a posebno raduje učešće velikog broja žena te  cijelih porodica  na utrci.

Foto: Kakanj-X.com

“Kakanj za 5” u budućnosti vidimo kao zamajac koji će pokrenuti rekreativno i profesionalno trčanje a ujedno potaknuti što više sugrađana na bavljenje rekreativnim sportom

III noćna ulična utrka se odvija u saradnji udruženja “KA plus” i  JU KSC. Ovakav događaj bi bio nezamisliv bez podrške sponzora Organizatori se zahvaljuju  generalnom sponzoru utrke  marketu Crvena jabuka  te sponzorima  “Delibašić poliuretani”, “Bosnalijek”, BH Telecom te DSM, Modus project, Delta Therm, NAB, EKO-M i drugima a veliku pomoć  pruža Općina Kakanj te  Vlada ZDK.

https://www.facebook.com/events/2393916180899224/

Možda vam se svidi

Leave A Reply