Njujorški tužitelji završno poručili da je Harvey Weinstein zloporabio svoju moć

Njujorški tužitelji u četvrtak su u završnom obraćanju poroti na suđenju bivšem filmskom producentu Harveyu Weinsteinu zbog optužbi za silovanje, rekli da je Weinstein zloporabio svoju moć.

“Optuženik nije samo naštetio dostojanstvu i životu svjedokinja, već ih je i podcijenio”, rekla je Iluzzi.

Weisten se izjasnio nevinim za se*sualno zlostavljanje bivše produkcijske asistentice Mimi Haleyi 2006. i silovanje glumice Jessice Mann 2013.

Od 2017. je više od 80 žena optužilo Weinsteina za neprimjereno seksualno ponašanje. Kroz pokret #MeToo žene su optužile moćne muškarce u biznisu, medijima i politici za se*sualno uznemiravanje.

Weisten koji je producirao filmove ‘Engleski pacijent’ i ‘Zaljubljeni Shakespeare’ demantirao je se*s bez pristanka.

U četvrtak je Donna Rotunno, jedna od Weinsteinovih advokata, napala tužitelje kao nepouzdane i optužila da žele se*s s pristankom prikazati kao napad.

“Stvaraju prostor u kojem žene liše zdravog razuma, autonomije i odgovornosti”, rekla je Rotunno tokom završne rasprave koja je potrajala gotovo pet sati.

Haleyi je svjedočila da ju je Weinstein prisilio na oralni se*s u njegovu domu 2006. Mann ga je optužila za silovanje u hotelskoj sobi na Manhattanu što je opisala kao “iznimno ponižavajući” odnos.

Porota je čula svjedočenja još četiri žene. Glumica Annabella Sciorra rekla je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je.

Optužba je zastarjela pa se ne može tretirati kao odvojen zločin, ali mogla bi djelovati kao otežavajući faktor koji bi išao u prilog najozbiljnijoj optužbi u slučaju, predatorskom se*sualnom napadu, zbog kojeg se može dobiti doživotna kazna zatvora.

 

 

(Kakanj-X / Film i TV – (KX) )

Možda vam se svidi

avatar