Njihova sreća: Michelle Obama otkrila zašto ne želi da se njene kćeri uskoro udaju

Bivša prva dama SAD-a otkrila je da se ne slaže s društvenim očekivanjima koja se nameću djevojkama i ženama, a uglavnom se odnose na to da se mlade tjera što prije u brak jer se jedino to smatra normalnim.

Bivša prva dama Michelle Obama u talk showu američke voditeljice Tamron Hall iznijela je svoja razmišljanja o modernom majčinstvu i očekivanjima društva koja se postavljaju mladim ženama te otkrila u kojem smjeru odgaja svoje kćeri Maliu i Sashu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Previše mladih ljudi žuri u bračne vode prije nego što uopće znaju ko su i šta žele, a onda se iznenade kada shvate da su odabrali krivu osobu ili se ne znaju izboriti s teškim situacijama”, kazala je Obama i dodala da ne želi da njezine kćeri imaju bilo kakvu vrstu pritiska da se moraju udati i imati djecu prije nego što shvate što žele od živote.

“Želim da prvo provedu vrijeme same sa sobom, da razviju neke vještine i da shvate da sreća ima više lica. Želim im otvoriti neke veće svjetove od onih koji im se pokušavaju nametnuti. Mislim da mogu biti sretne i ako se fokusiraju samo na svoju karijeru i nikada nemaju djecu. Jer njihova sreća je u njihovim rukama”,  naglasila je.

Malia Obama radi i uživa u životu

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Michelle Obama otkrila je i da Malia i Sasha zajedno žive u Los Angelesu daleko od očiju javnosti. Malia je dobila unosan posao scenaristice u nadolazećem Amazon showu Donalda Glovera nakon što je prošle godine diplomirala na Univerzitetu  Harvard, dok Sasha još studira na Univerzitetu Južne Kalifornije. I čini se da obje slušaju mamine savjete jer žive potpuno opušteno, poput svim mladih u sunčanoj Kaliforniji, a curama je bez sumnje trebao život bez strogog protokola i stege kakav su živjele dok im je tata bio predsjednik SAD-a.

Bivša prva dama otkrila je da je i ona u mladosti bila pod pritiskom porodice i društva sa stalnim pitanjima kada će se udati i roditi djecu što nikako ne želi priuštiti svojim kćerima koje podržava u njihovom samostalnom životu.

“Sreća je u mnogo različitih stvari, a mi kao žene, ograničene smo ovim uskim definicijama kako možemo biti sretne samo ako se udamo i rodimo, a to nije istina. Ako odaberemo neki ‘alternativni‘, drugačiji put onda se osjećamo nekako krive zbog svojih izbora. I to ne želim priuštiti svojim curama. Pokušavam razbiti taj krug suptilnih očekivanja koja bacamo pred sve mlade ljude, najviše pred djevojke, pa želim da znaju da je njihova sreća u njihovim vlastitim rukama. I ako se odluče na vezu i brak neka to bude kada shvate ko su i što žele”, zaključila je Michelle Obama, inače vrlo uspješna odvjetnica s diplomama Princetona i Harvarda, koja je karijeru izgradila uz bračne i majčinske dužnosti, prenosi Gloria.hr.

Za tri godine starijeg Baraka Obamu udala se kada je imala 28 godina i diplomu u džepu, a par je prošli mjesec proslavio tridesetu godišnjicu braka.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...