Njemci vraćaju 75.000 azilanata na Balkan, građani BiH na listi

Njemačka će odbiti oko 75.000 zahtjeva za azil ljudi iz sjeveroistočne Evrope, u namjeri da ubrza proces ekstradicije za one čije zemlje porijekla smatra sigurnima, piše njemački list “Spiegl”.

To će biti učinjeno kako bi se njemačka administracija usmjerila na izbjeglice iz Sirije i Iraka.

List “Spiegel”, objavio je da je najmanje 10.000 stranaca deportovano iz Njemačke od početka godine, od kojih je većina sa Zapadnog Balkana, uglavnom iz Srbije i Makedonije, što je približan broj kao cijele 2014. godine.

Njemačka ove godine očekuje priliv oko 800.000 izbjeglica i migranata, što je četvrostruku više nego 2014. godine, navodi Reuters.

Direktor Federalne agencije za migracije i izbjeglice, Manfred Schmit, rekao je za “Spiegel” da će vlasti do kraja godine donijeti odluku o najmanje 75.000 zahtjeva za azil, koje su podneli migranti sa Zapadnog Balkana i da će većina njih biti odbijena.

Kako se očekuje, koalicija kancelarke Angele Merkel, trebalo bi sutra da usvoji niz mjera, uključujući i one koje podrazumijevaju ubrzavanje procedure za dodjelu azila.

Među zemljama koje se već nalaze na listi sigurnih su Srbija, Makedonija i BiH.

Na agendi se nalazi i proširenje liste zemalja koje se smatraju sigurnima, što znači ukidanje prava za azil njihovim građanima, na koju će najverovatnije biti dodate Albanija, Kosovo i Crna Gora, navodi britanska agencija.

Među zemljama koje se već nalaze na listi sigurnih su Srbija, Makedonija i BiH. (Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.