Njemački mediji brutalno ismijavaju Vučića

0

“Temeljne razlike između Kosova i Srbije u dva protekla desetljeća važile su kao nerješive sve dok nije došao Donald Trump – da ih također ne riješi, ali uz veliku pompu”, piše njemački tisak o dogovoru iz Washingtona.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Niko ne brani Srbe odlučnije i hrabrije od njihovog predsjednika Aleksandra Vučića – od opasnosti koje im uopće ne prijete”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitungo ishodu sastanka u Washingtonu. “Uoči njega su srpski mediji naklonjeni vlastima stvarali dojam da Trump i njegov pregovarač Richard Grenell, donedavno američki veleposlanik u Njemačkoj, planiraju u Washingtonu Vučića izložiti gotovo neljudskom pritisku da prizna nezavisnost Kosova.”

“Ali to Vučić nikako neće učiniti, govorili su u preventivnom junaštvu Vučić i njemu naklonjeni medijski krajolik”, dodaje novinar Michael Martens u uglednom njemačkom listu. “Tako je i bilo. Vučić se u Washingtonu postojano branio od zahtjeva koji mu nije ozbiljno ni postavljen.”

“Teško je naći zajednički nazivnik onome što je potpisano u Washingtonu jer se radi o šarenom bućkurišu pisama o namjerama”, piše Martens. Navodeći da je Trump dogovor hvalio kao “povijesni”, novinar ocjenjuje da je najviše pažnje izazvalo obvezivanje Srbije da prebaci veleposlanstvo u Jeruzalem, te međusobno priznanje Kosova i Izraela, piše “DW“.

Navodeći da diplomatski odnosi s Izraelom teško da imaju veze s “ekonomskom normalizacijom” između Srbije i Kosova, Frankfurter Allgemeinepiše da se “Grenellov rukopis vidi i u jednoj drugoj točci sporazuma: tu se Srbija i Kosovo obvezuju da u 69 država u kojima je homose*sualnost kažnjiva utiču na dekriminalizaciju ove orijentacije.”

“Koliko god to bilo pohvalno, i ovde se postavlja pitanje kakve veze ima angažman dvije balkanske države protiv kriminalizacije homose*sualnosti širom svijeta s njihovim ekonomskim zbližavanjem i posebno Grenellovim navodnim glavnim ciljem da se u regiji stvaraju nova radna mjesta”, pita se Martens.

Slično ovaj novinar navodi i za tačku koja se tiče proglašenja Hezbolaha terorističkom organizacijom i “potpisanom namjerom da se (neimenovani, ali naravno ciljani) kineski koncern Huaweiisključi iz izgradnje 5G mreže u Srbiji i na Kosovu”.

“Ekonomske tačke su također nabrojane, ali one uglavnom sadrže već poznato. Najznačajniji je dio o pristupu regionalne privrede američkim financijskim instrumentima. Nikako nova nije privrženost dovršetku autoputa koji bi povezao Beograd i Prištinu, gdje ionako fale samo neki kraći dijelovi. Namjera da se načini studija izvodljivosti o zajedničkom korištenju vode jednog jezera na sjeveru Kosova teško da je povijesni pomak”, dodaje list:

“Uopće, ono što je u Washingtonu dogovoreno ili najavljeno, u mnogim tačkama djeluje kao prelijev na Briselski sporazuma koji su Beograd i Priština zaključili 2013. godine pod nadzorom EU-a.”

Navodeći da je Grenell promovirao dogovor kao “ogroman korak ka dugoročnom rješenju” povijesnog konflikta, novinar Martens na kraju ocjenjuje: “U tome je točno da su temeljne razlike između Kosova i Srbije u dva protekla desetljeća važile kao nerješive sve dok nije došao Donald Trump – da ih također ne riješi, ali uz veliku pompu.”

Minhenski Süddeutsche Zeitungpiše da je “u najnovijem vanjskopolitičkom poduhvatu Donald Trump povezao dvije konfliktne regije koje su i svaka za sebe bile dovoljno komplicirane: Balkan i Bliski istok.”