Njemački kancelar poručio Putinu da mora priznati poraz: Nećemo prihvatiti mir koji diktirate

Ruski predsjednik Vladimir Putin odustat će od svojih “imperijalnih ambicija” koje riskiraju uništenje Ukrajine i Rusije samo ako prizna da ne može dobiti rat, rekao je u jučer njemački kancelar Olaf Scholz.

“Zbog toga nećemo prihvatiti nikakav mir koji diktira Rusija i zato Ukrajina mora biti u stanju obraniti se od napada Rusije”, rekao je Scholz u svom prvom obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Povratak imperijalizma, s Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije bio samo katastrofa za Evropu nego i za globalni mirovni poredak temeljen na pravilima, rekao je kancelar. Pozvao je UN da to obrani od onih koji bi više voljeli svijet u kojem “jaki vladaju slabima”.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Gledamo li bespomoćno kako nas neki žele katapultirati nazad u svjetski poredak u kojem je rat uobičajeno sredstvo politike, nezavisne nacije moraju se pridružiti svojim jačim susjedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava privilegija za nekolicinu sretnika?” upitao je Scholz.

“Ili uspijevamo zajedno osigurati da multipolarni svijet 21. stoljeća ostane multilateralni svijet? Moj odgovor, kao Nijemca i Evropljanina, je: moramo njime upravljati.”

Kako bi bolje postigao ovaj cilj, globalni jug trebao je imati veću ulogu u svjetskim poslovima, rekao je Scholz. S većom odgovornošću dolazi i veće uvjerenje, dodao je.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Bećirović u Tešnju: Radnicima primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Danas pretežno oblačno sa kišom: Evo šta nas očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...