― Marketing ―

Njemačka vlada bi mogla predložiti rast plaća, ali i poseban dodatak

- Marketing -

Kancelar Olaf Scholz sastat će se početkom narednog mjeseca s predstavnicima poslodavaca i radnika kako bi razgovarali o mjerama ograničavanja rasta cijena. Vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza razmatra jednokratni neoporeziv dodatak na plaće kako bi nagovorila sindikate da ublaže zahtjeve za njihovim povećanjem, prenosi dpa.

 

Moćni njemački sindikati trebali bi pristati na skromniji rast plaća kako se ne bi dodatno potaknula inflatorna spirala, izvijestio je Bild. Inflacija u Njemačkoj i brojnim drugim zemljama snažno je ojačala zbog poremećaja u nabavnim lancima u pandemiji, a rast cijema još je više ubrzao zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Rusiji. “Ako poslodavci i sindikati pristanu na jednokratne isplate radnicima kako bi se olakšali iznimno teški nadolazeći mjeseci, država bi mogla osigurati razuman dodatak”, rekao je Rolf Muetzenich, parlamentarni čelnik Scholzovih socijaldemokrata (SPD).

- Marketing -

 

Vlasti razmatraju opciju Vladini izvori potvrdili su Bildovo izvješće prema kojem Berlin razmatra tu opciju. Kancelar Scholz sastat će se početkom narednog mjeseca s predstavnicima poslodavaca i radnika kako bi razgovarali o mjerama ograničavanja rasta cijena.

 

Ministar financija Christian Lindner iznio je na Twitteru primjedbe na plan. “Jednokratni dodatak imao bi smisla, ali subvencioniranje poslodavaca koji ostvaruju veliku dobit nije primjereno”, upozorio je Lindner. “Ne možemo baš priuštiti proširenje korona dodataka na cijelo gospodarstvo”, napisao je Lindner, aludirajući na mjere koje je vlada uvela kako bi ublažila ekonomske posljedice pandemije.

- Marketing -