11.4 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Njemačka porodica se doselila u BiH

Ministarka nauke, obrazovanja, kulture i sporta Kantona 10 Gordana Nakić u petak je ugostila njemačku porodicu iz Lajpciga koja se doselila u BiH i od aprila živi u livanjskom selu Golinjevo.

– Iz dana u dan slušamo kako stanovnici našeg kantona napuštaju svoje ognjište i odlaze u razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku. Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesočlane njemačke porodice, a riječ je o Susanne Marielle, njenom mužu Henryju i njihovo četvoro djece u dobi od četiri do deset godina, koji su od aprila stanovnici ovog sela”, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade kantona.

U razgovoru je majka Susanne istakla kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobavezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu kako bi se socijalizovali u novom okruženju i učili hrvatski jezik.

Od početka sljedeće školske godine porodica planira djecu upisati u redovnu školu u Podhumu, a roditelji ističu kako su izuzetno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagođavanja, kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica Nakić zadovoljna je što školski sistem odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će Ministarstvo preduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere.

Naglasila je kako je dolazak ove porodice bogatstvo za Kanton 10, posebno za Golinjevo i školu u Podhumu.

– Njihovim dolaskom djeca našeg kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima – poručila je ministrica, pišu “Nezavisne“.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO