Njemačka oživljava termoelektrane na ugalj, ministar poručio da su mjere bolne ali nužne

Njemačka će usvojiti hitne mjere kako bi osigurala zadovoljenje svojih energetskih potreba nakon pada isporuke ruskog gasa, uključujući povećanu upotrebu uglja, saopćila je vlada u nedjelju.

“Da bi se smanjila potrošnja plina, za proizvodnju električne energije mora se koristiti manje plina. Umjesto toga, morat će se više koristiti elektrane na ugalj”, navodi se u saopćenju ministarstva ekonomije.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Robert Habeck, ministar za ekonomska pitanja i klimatske mjere, rekao je da je vraćanje elektrana na ugalj “bolno, ali je čista potreba”.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Osim toga, na ljeto bi trebao biti pokrenut model aukcije za prodaju plina proizvođačima, čiji je cilj da podstakne potrošače industrijskog plina da štede plin – koji bi potom trebao biti uskladišten.

Termoelektrane na ugalj koje trenutno rade samo u ograničenom obimu, uskoro će biti ugašene ili su u rezervi koristit će se za opskrbu energijom.

Taj potez uslijedio je nakon prošlosedmičnog upozorenja ruskog energetskog giganta Gazproma da će značajno smanjiti isporuke Evropi.

Odluka Berlina označava preokret vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberalnog FDP-a, koja je obećala da će smanjiti upotrebu uglja do 2030. godine.

Njemačka je do sada uspjela smanjiti udio svog prirodnog gasa koji je isporučila Rusija sa 55 posto prije invazije na 35 posto – zahvaljujući povećanim isporukama iz zemalja poput Norveške i Holandije, te putem ugovora o tečnom prirodnom plinu (LNG).

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Talgo revolucija: Prevoz putnika vozom u FBiH povećan

U željezničkom putničkom prijevozu u Federaciji BiH u drugom...

Građani neće vakcine: Milioni doza u smeću

Pandemija korona virusa se ne smiruje. Raste broj zaraženih,...

Vlada FBiH općinama i gradovima podijelila 39 miliona KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj...