Njemačka očajnički traži radnike: Mijenjaju i uredbu za useljenike, ali sve je uzalud

Kriza s nedostatkom stručne radne snage dosegla je u Njemačkoj vrhunac, a gotovo polovina njemačkih preduzeća je pogođena manjkom stručnjaka, saopćio je Institut za ekonomska istraživanja Ifo iz Muenchena.

“U julu je 49,7 ispitanih poduzeća reklo kako je pogođeno manjkom radne snage”, saopćio je institut Ifo sa Sveučilišta u Muenchenu. To je najviše do sada od 2009., otkako ovaj institut provodi ovu vrstu ispitivanja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Manjak radnika, prema informacijama poduzetnika, smanjuje učinkovitost poduzeća i prihode.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Sve više poduzeća mora ograničiti svoje poslovanje jer jednostavno nemaju dovoljno osoblja”, rekao je Stefan Sauer iz Ifo-a. Prema procjenama stručnjaka ovaj problem bi se mogao srednjoročno i dugoročno još pooštriti.

Najveći nedostatak radnika bilježi se u uslužnim djelatnostima pa je čak 64 posto hotelijerskih i ugostiteljskih poduzeća pogođeno. Slična je situacija i u transportu i prijevozu robe.

U sektoru prerađivačke industrije najpogođenija je industrija za preradu hrane. U građevinskom sektoru 39,3 poduzeća se žali na nedostatak radnika, a brojka bi bila veća da građevinske tvrtke mogu poslovati punim kapacitetima, što trenutno zbog nedostatka materijala nije slučaj.

Tradicionalno se i dalje bilježi manjak stručnjaka u IT industriji te u automobilskoj industriji, kao i u zdravstvu.

Dodatni problem predstavlja manjak učenika u školama za zanatska zanimanja. Godišnje između 15 i 20.000 mjesta za izobrazbu ostaje nepopunjeno.

Njemačka vlada nedavno je najavila promjenu zakona o useljavanju koji bi omogućio i useljavanje mladih koji su se spremni izučavati za neko od deficitarnih zanimanja.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada isto tako priprema i promjenu zakona o azilu koji bi mladima kojima je zahtjev za azil odbijen ili se nalaze u procesu čekanja na odgovor omogućio ostanak u Njemačkoj u slučaju uspješne izobrazbe.

Demokršćanska opozicija se žestoko protivi ovom naumu jer smatra da bi to pojačalo motivaciju za ilegalno useljavanje.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Može li Ukrajina vratiti Krim?

"RAT je počeo na Krimu - i ondje će...

ZZO ZDK u prvih šest mjeseci uprihodio 109.219.373 KM, 12 posto više nego prošle godine

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci...

Taksiste ubiše gorivo i nelegalni prijevoznici

Nakon teškog perioda u pandemiji Covid-19, ovo ljeto i...